Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

V Jihlavě přestaví městské vlakové nádraží firma Skanska, vyjde to na miliardu a čtvrt

Správa železnic dnes informovala o výběru zhotovitele na přestavbu vlakového nádraží Jihlava - město. Stavbaři zahájí práce v srpnu, dokončené by měly být v polovině roku 2026. V lokalitě bude výrazně investovat také město.

Stanice bude mít novou budovu i nástupiště. Na proměně nádraží v centrální dopravní terminál se bude podílet radnice, která zajistí přestavbu prostoru před nádražím. Primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL) dnes řekl novinářům, že by město mělo uzavřít výběr dodavatele pro tuto zakázku koncem měsíce.

Správa železnic (SŽ) stanovila ve svém výběrovém řízení nejvyšší přípustnou cenu 1,5 miliardy. Vítězná nabídka byla o 240 milionů korun nižší, byla nejvýhodnější. Uvedl to mluvčí SŽ Dušan Gavenda v dnešní zprávě. Na modernizaci jihlavské stanice chce SŽ využít evropské dotace.

Úplně jiné nádraží

Stanice blízko centra zcela změní podobu. Staré budovy na nádraží budou strženy, nová víceúčelová budova bude mít dvě podlaží. Příjezdová a odjezdová hala v přízemí bude sloužit i pro nový dopravní terminál v sousedství. V prvním patře bude čekárna. Přestavba se bude týkat rovněž kolejiště a nástupišť. Budou tam dvě moderní nástupiště. „Pro bezpečný přístup cestujících se vybuduje podchod, který navíc povede pod celým kolejištěm až do Mostecké ulice. Schodiště na nástupiště vždy doplní výtah,“ uvedl Dušan Gavenda.

Město se postará o úpravu ploch před nádražím, kde budou zastávky linkové autobusové dopravy a MHD, a také parkoviště. Komunikace podél terminálu bude nově napojena na kruhový objekt v Havlíčkově ulici. Předpokládaná hodnota městské zakázky byla podle věstníku veřejných zakázek okolo 400 milionů korun.

VIDEO: Výstavba dopravního terminálu v Jihlavě začne v létě. Přibydou dvě nástupiště a parkoviště pro 68 aut

Už letos v létě by v Jihlavě měla začít výstavba centrálního dopravního terminálu (CDT), ten vznikne do dvou let v místě stávajícího městského vlakového nádraží. Správa železnic dnes vypsala tendr na jeho komplexní rekonstrukci. Stávající...

Později by se podle dřívějších vyjádření jihlavské radnice mohlo k terminálu přestěhovat také autobusové nádraží. Výhledově se počítá s propojením nového jihlavského centrálního dopravního terminálu s terminálem vysokorychlostní železnice (VRT), který má Správa železnic v plánu za několik let postavit v Jihlavě - Pávově. Vítězný architektonický návrh na terminál VRT představila SŽ v Jihlavě koncem letošního března.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa železnic

Štítky městské nádraží, modernizace, železnice, Správa železnic, investice, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě přestaví městské vlakové nádraží firma Skanska, vyjde to na miliardu a čtvrt | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.