Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Pondělí 26. srpna 2024  |  Svátek má Luděk
Bez reklam

Anarchii v pěší zóně možná budou muset opět zkrotit pevné zábrany, varoval magistrát

Jihlavská radnice věnovala loni velkou pozornost pěší zóně. Nakonec odstranila od vjezdu do Benešovy ulice zábrany, řidiči ale nerespektují dopravní značky a pěší zónu si pletou se závodní dráhou.

Radní pro dopravu David Beke (ODS + KDU-ČSL) označil situaci za velkou anarchii. „Lidé absolutně ignorují jakákoliv pravidla. My tam několikrát denně vysíláme strážníky, ale řidiči si tam pořád zkracují cestu,“ zlobil se a varoval, že pokud se situace nezklidní, vrátí se mechanické zábrany.

Jihlavská radnice ladila dopravní režim v pěší zóně prakticky celý loňský rok. Finální řešení začalo platit na začátku prosince, řidiči si tudy ale zkracují cestu.

Podobně by mohlo fungovat, když se na pěší zónu dostanou stromy nebo lavičky, které rychlý průjezd zkomplikují. „V Palackého ulici je kavárna, já jsem jim sám řekl, ať si dají zahrádku více do ulice. Stála tam auta, teď už se tam nevejdou,“ řekl primátor Petr Ryška (ODS + KDU-ČSL).

Beke pak apeloval i na podnikatele z pěší zóny, kteří sice k obchodu zajet smí, ale mohli by svá SUV nechat jinde a upřednostnit spokojené zákazníky procházející se po bulváru. „Dneska je to často tak, že tam najede agresivní řidiči a téměř ty chodce vytroubí, protože si to tudy zkracuje. Kde to jsme,“ ptal se Beke.

Závěrem primátor zmínil, že z dvaceti českých měst, kde jsou pěší zóny, jsou potřeba sloupky jen ve třech. Pokud se budou muset vrátit i v Jihlavě, bude to brát jako osobní prohru.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Daniela Drozdová

Štítky pěší zóna, Benešova ulice, zákaz vjezdu, pevné zábrany, doprava v centru Jihlavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Anarchii v pěší zóně možná budou muset opět zkrotit pevné zábrany, varoval magistrát | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.