Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Na silnicích Vysočiny přibývají výtluky. Nejvíc na hlavních tazích, kde se solí

Na silnicích Vysočiny přibývají kvůli tuhé zimě výtluky. Nejvíc je to znát na hlavních solených tazích; část vedlejších silnic stále pokrývá zledovatělý sníh. Silničáři zatím studenou asfaltovou směsí spravují nejhorší místa, kde výtluky překážejí provozu nebo ohrožují jeho bezpečnost, řekl ČTK Julius Janeba, náměstek Krajské správy a údržby silnic Vysočiny. Včera dělníci kupříkladu pracovali na silnici II. třídy u Třebíče, poblíž odbočky na ves Pozďátky.

Hlavní část škod na vozovkách budou silničáři spravovat zjara teplou asfaltovou směsí z obaloven. „Z hlediska kvality prací je samozřejmě lepší opravovat výtluky teplou obalovanou směsí,“ uvedl Janeba.

V letošní zimě se prodraží také prohrnování a čištění silnic. „Už nyní jsme výkonově na dvojnásobku loňské zimy,“ uvedl náměstek. Nejnáročnější zatím byla první polovina ledna, kdy se silnice kvůli větru zavívaly. Na letošní zimní údržbu krajští silničáři počítali s 220 miliony korun, ale částka bude podle náměstka pravděpodobně překročena. Podle starších údajů správy kupříkladu v mírné zimě na přelomu let 2014 až 2015 stála zimní údržba kolem 130 milionů korun.

Z připravených zásob soli padly na vozovky od začátku zimy více než dvě třetiny, ve skladech krajské správy jí zbývá 7 tisíc tun. Pokud se počasí nezmění, budou silničáři posyp dokupovat. Dodavatelé jsou na to podle Janeby připraveni. Sůl lze získat z dolu u německého Lipska a drť v lokálních kamenolomech. Po loňské mírné zimě silničářům na Vysočině naopak 13 tisíc tun soli zůstalo.

Krajská správa se stará o prohrnování a sypání 4700 kilometrů komunikací.  Kromě krajských vozovek II. a III. třídy zajišťuje údržbu státních tahů I.  třídy. Chemický posyp používají silničáři na 1540 kilometrech silnic Vysočiny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, Kraj Vysočina, zima, sůl, Třebíč, Pozďátky, Lipsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích Vysočiny přibývají výtluky. Nejvíc na hlavních tazích, kde se solí | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.