Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Na silnicích bude bezpečněji. Kraj Vysočina podpoří pachové ohradníky, které nevoní zvěři

Za čtvrt milionu z krajské kasy se letos podaří zvýšit bezpečnosti na více než sto kilometrech silnic na Vysočině. Myslivci tam budou díky pachovým ohradníkům držet zvěř dál od silnice.

Instalaci pěny s koncentrátem na připravené kolíky, vhodné stromy či keře, provádí okresní myslivecké spolky. Stejně tak provádí aplikaci účinné látky. Ta se musí pravidelně měnit, aby si na ní zvěř nezvykla.

„Látka je obvykle aplikována od jarních měsíců do měsíců podzimních mimo jiné proto, že v okolí silnic vzrostou zemědělské plodiny a přehlednost okolí komunikací se sníží,“ vysvětlil radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavel Hájek (Starostové pro Vysočinu).

Četnost aplikace koncentrátu je různá. Závisí na charakteru úseku a třeba i proudění vzduhu nebo na stínu v lokalitě. Nejčastěji jde ale o čtyři až osm týdnů.

Miliony za nevábnou vůni

Pachové ohradníky jsou podél vysočinských silnic už od roku 2010. Fungují na bázi nepříjemného pachu, kterému se zvěř vyhýbá a proto nechodí blízko silnic. Kraj už na tato opatření dal přes dva miliony, více než milion pak přispěla také pojišťovna.

Ošetřené úseky budou například z Dobronína směrem na Štoky na Jihlavsku, mezi Ořechovem a OSovou Bítýškou na Žďársku nebo z Rozsochatce do Chotěboře na Brodsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Zlínský kraj | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky pachové ohradníky, zvěř, bezpečnost, silnice, doprava, finance, myslivecký spolek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích bude bezpečněji. Kraj Vysočina podpoří pachové ohradníky, které nevoní zvěři | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.