Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V Jihlavě jezdí už 25 let bezbariérové trolejbusy. V neděli to oslavili tematickými retrojízdami

Čtvrt století už jezdí v jihlavské MHD nízkopodlažní vozidla. V neděli si v krajském městě tento významný milník připomněli oblíbenými retrojízdami. Trolejbusy se mohli zájemci svézt dopoledne i odpoledne, program byl i v areálu dopravního podniku.

Ulicemi města jezdily poslední vysokopodlažní trolejbus Škoda 14 Tr a první nízkopodlažní, kterým byla Škoda 21 Tr. Svezení v nich bylo zdarma a zájem zejména o starší model byl značný, spousta lidí musela stát.

I tak jim ale nemohlo uniknout autentické skřípání a vzání ozývající se v interiéru. To k tomu patří. „Dneska je to v klidu, ale posledně to bylo strašně hektické, ani jsem se nestihl projet všemi vozy,“ říkal jeden z nadšenců s fotoaparátem v ruce svému kolegovi zážitek z posledních retrojízd, které byly v Jihlavě loni na podzim. Tehdy bylo vozů více.

Minulost i zářná budoucnost

Jeden ze historických strojů jezdil na lince A k hlavnímu vlakovému nádraží, druhý mířil na Staré Hory, na náměstí se ale potkávaly a umožňovaly nadšencům přestupovat z jednoho vozu do druhého.

A aby té historie nebylo málo, ve voze jezdícím na „céčku“ byla k vidění tematická výstava fotek, kde byly k vidění i dosud nepublikované snímky. „Trolejbusy Škoda 21 Tr jsme provozovali mezi lety 1999 a 2015 v celkovém počtu deseti kusů,“ doplnil na facebooku šéf Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner.

FOTO: Trolejbusy v Jihlavě dnes slaví 75. výročí. Vozy označené písmeny? V naší zemi naprostá rarita

Stejně jako v jiných městech tehdejšího Československa, také v Jihlavě byl na konci 40. let 20. století zrušen tramvajový provoz a nahrazen provozem trolejbusovým. První trolejbusy vyjely do ulic Jihlavy 19. prosince 1948 a první linka v podstatě...

Dopravní podnik si v neděli připomněl právě zařazení prvního vozu Škoda 21 Tr do provozu a představil půltucet nových trolejbusů SOR TNS 12. To je naopak budoucnost trolejbusové dopravy v Jihlavě.

Zájemci o práci řidiče se pak mohli v areálu dopravního podniku dozvědět všechny potřebné informace v rámci náborového dne.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prokop Veselý

Štítky bezbariérové MHD, nízkopodlažní, Škoda 14 Tr, Škoda 21 Tr, trolejbus, SOR TNS 12, retrojízdy, DPMJ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě jezdí už 25 let bezbariérové trolejbusy. V neděli to oslavili tematickými retrojízdami | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.