Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pozor na hlídky. Policisté na Vysočině dohlédnou o Velikonocích na chování řidičů, cyklistů i chodců

Jsou před námi Velikonoce, meteorologové navíc hlásí příjemné teplé počasí. Řada lidí vyrazí autem na výlet či na rodinnou návštěvu, a proto se dá očekávat vyšší provoz. A s tím související policejní kontroly. S těmi musí počítat řidiči, chodci a cyklisté i na Vysočině.

„Policisté na Vysočině budou dohlížet na provoz nejen na dálnici D1 a na frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměří se také na kontrolu řidičů, kteří budou ke svým svátečním cestám využívat silnice nižších tříd v rámci celého našeho kraje. Dopravně bezpečnostní akce v letošním roce vzhledem k tomu, že v pátek 29. března je státní svátek, začne již v pátek a bude pokračovat až do pondělí 1. dubna,“ upozornila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Rychlost a alkohol za volantem 

Policejní hlídky se během svátečních dnů budou objevovat na silnicích všech tříd, a zaměří se hlavně na úseky, kde nejčastěji dochází k dopravním nehodám. Dopravně bezpečnostní akce bude zaměřená především na kontrolu, zda řidiči dodržují nejvyšší povolenou rychlost nebo jestli neřídí pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.

Policisté se zaměří také na kontrolu technického stavu vozidel a na dodržování všech pravidel silničního provozu. Do kontrol se zapojí více policistů než běžně.

Velikonoce 2023

Policisté vloni v období Velikonoc, tedy od 7. dubna do 10. dubna, v Kraji Vysočina zadokumentovali celkem devatenáct dopravních nehod, při nichž se jedna osoba těžce zranila. Dalších osm osob se zranilo lehce.

Pod vlivem alkoholu byli dva účastníci nehod. Nehody si vyžádaly hmotnou škodu přesahující 1,7 milionu korun.

„Silniční provoz je v průběhu velikonočních svátků v mnohém specifický. Prodlouženému víkendu tradičně předchází jeden den školních prázdnin a mnozí lidé volné dny využívají k návštěvám turistických cílů, chatových oblastí či příbuzných, proto se při našich kontrolách hodláme zaměřit zejména na frekventované silnice, kde dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod,“ řekl k chystané dopravně bezpečnostní akci David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Vyjíždí méně zkušení řidiči 

Sváteční dny bývají také spojeny s pořádáním celé řady kulturních nebo společenských akcí. Na silnice také vyjíždějí méně zkušení řidiči. „O velikonočních svátcích lidé tradičně konzumují ve větší míře alkoholické nápoje, což s sebou přináší nebezpečí, že za volant usedne opilý řidič. Každá dopravně bezpečnostní akce proto působí na tyto negativní jevy především preventivně, a to je naším hlavním cílem,“ dodává Čírtková s tím, že hlavně na Velikonoční počasí, zvlášť, pokud je hezky, vyrazí řada lidí na kolo.

Pokuta i cyklistům 

„Je nutné zdůraznit, že pokud cyklista požívá před jízdou nebo během ní alkohol, velmi rychle a výrazným způsobem snižuje svoji schopnost jízdní kolo ovládat a snadno havaruje. Cyklista se při pádu na vozovku téměř ve všech případech bolestivě a často i vážně poraní. Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týká požívání alkoholu, platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel. Podnapilému cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 25 tisíc korun,“ upozornila policejní mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky policie, doprava, provoz, kontrola, svátky, Velikonoce, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na hlídky. Policisté na Vysočině dohlédnou o Velikonocích na chování řidičů, cyklistů i chodců | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.