Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Den D už je blízko. Na novém obchvatu Havlíčkova Brodu již brzy projedou první řidiči

Od roku 2019 stavební dělníci pracují na stavbě jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu. A pomalu se blíží den D, kdy řidiči nový obchvat otestují. Poprvé se tak stane 11. prosince.

Dělníci teď pracují na posledních drobných detailech. „Práce v těchto dnech zahrnují instalaci svodidel na mostech, dohrabávky a dohutnění krajnic, dokončován je systém odvodnění a upravován je okolní terén. Kolem nové komunikace jsou postupně vysazovány desítky sazenic listnatých stromů, jako jsou habry, lípy nebo javory," jmenuje za Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Jiří Veselý z oddělení komunikace. 

Obchvat v číslech

Během výstavby jihovýchodního obchvatu Havlíčkova Brodu bylo odkopáno 469 tisíc m³ zeminy a v násypech jí je použito přes 194 tisíc m³. Na vozovku padlo přes 40 tisíc tun asfaltové hmoty.

Náklady na výstavbu se vyšplhaly na 1,6 miliardy korun bez DPH. 

Zdroj: ŘSD ČR

Stavba přes čtyři kilometry dlouhého obchvatu byla zahájena v roce 2019. Díky novému obchvatu dojde k propojení silnice I/38 na severním okraji města se silnicí I/34 na východním okraji, a tím pádem i k odvedení tranzitní dopravy mimo střed Havlíčkova Brodu.

Součástí stavby je celkem 10 mostních objektů, z toho sedm na silnici a tři nad silnicí, a k tomu jeden podchod. „Motoristům budou k dispozici dvě mimoúrovňové křižovatky (MÚK), a to MÚK Termesivy a MÚK Skalka. Pamatováno je i na ochranu přírody. Silnici lemuje stovky metrů dlouhé a přibližně půl metru vysoké hrazení z pozinkovaného plechu, které má zabránit průniku obojživelníků z přilehlých mokřadů na vozovku. Obchvat ve třech místech překlenuje železniční trať a v šesti místech místní toky, včetně řeky Sázavy," dodává Veselý.

Slavnostní otevření obchvatu je naplánováno na pondělí 11. prosince v odpoledních hodinách. 

Stavbu provádí sdružení firem Strabag, M-Silnice a Porr, zakázku získalo za cenu 1,6 miliardy korun bez DPH.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky obchvat, stavba, jihovýchodní, doprava, provoz, otevření, silnice, ŘSD, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Den D už je blízko. Na novém obchvatu Havlíčkova Brodu již brzy projedou první řidiči | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.