Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na třech parkovištích v centru se dá v neděli dopoledne parkovat bezplatně. Přednost mají imobilní věřící

Město Jihlava chystá první úpravy ve stávajících parkovacích zónách. Bezplatné parkování bude možné v neděli dopoledne na třech místech v centru města, mělo by být určeno primárně pro imobilní občany pravidelně navštěvující bohoslužby. Další změny lze očekávat v příštím roce po vyhodnocení statistických dat monitorovacího auta.

Především imobilním návštěvníkům nedělních bohoslužeb jsou zdarma přístupné tři parkovací plochy blízko jihlavských kostelů. Jedná se o parkoviště před hlavní poštou na Masarykově náměstí, několik stání v Joštově ulici a o část ulice Jana Masaryka.

„Schválili jsme, že v blízkosti kostelů, kde není parkoviště v neděli obsazeno, bude část parkovací plochy zdarma,“ uvedl radní Petr Piáček„Nebudeme zjišťovat, zda je osádka auta skutečně na bohoslužbě, či nikoli. Tyto plochy však mají prioritně sloužit převážně hůř pohyblivým lidem navštěvujícím pravidelné nedělní mše,“ dodal. Podle jeho slov je to podobné, jako například výjimka pro pracovníky sociálních služeb, kteří smějí v modrých zónách bezplatně parkovat, pokud jedou za pacienty.

Monitorovací auto již vyjelo do jihlavských ulic. Dohlédne i na přestupky, nahradí práci pětatřiceti strážníků

Jihlava začala využívat speciální auto ke kontrole parkování, do ulic vyjelo poprvé tento týden. První měsíc bude auto vybavené kamerami sloužit ke sbírání dat o obsazenosti parkovacích míst, pak začne zaznamenávat také přestupky. Provoz vozidla...

O možnosti bezplatného parkovaní o víkendech se vedou diskuze v rámci vedení města od samotného zavedení parkovacího systému platného 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Diskuze má své zastánce i silné odpůrce. Před plánovanými úpravami se ale čeká na přesná statistická data pořízená monitorovacím autem.

Data o parkujících autech, nejvytíženějších časech jednotlivých parkovišť a o době parkování aut rezidentů a abonentů ve srovnání s auty návštěvníků by měla být k dispozici koncem letošního roku. „Proto s případnými úpravami parkovacího systému čeká Jihlava až na rok 2024,“ doplnil radní Piáček. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na třech parkovištích v centru se dá v neděli dopoledne parkovat bezplatně. Přednost mají imobilní věřící | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.