Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Senioři v Jihlavě budou mít od ledna MHD zdarma. Žáci a studenti mohou počítat se slevou

, aktualizováno 31. října 2023, 14:16

Jihlavští zastupitelé na dnešním zasedání schválili slevu na jízdném v MHD pro žáky, studenty a seniory nad 75 let. Nový ceník Dopravního města Jihlavy (DPMJ) bude platit od 1. ledna 2024.

Seniorům, kteří patří do věkové kategorie 75+, bude během cestování MHD stačit jen platný občanský průkaz. Ušetří si tak čas za cestu pro Jihlavskou kartu.

Slevy pro studenty

Levněji od Nového roku budou MHD trolejbusy a autobusy v Jihlavě cestovat také žáci a studenti. Ty budou mít levnější papírové jízdenky, změna nastane i u ročního časového kuponu. Žákům do 15 let se sníží cena ze 730 korun na 365 korun, studentům od 15 do 18 let se sníží cena ročního časového kuponu na 730 korun. Ještě starší studenti - od 15 do 26 let - budou nově jezdit za polovinu i s jednotlivým jízdným.

S tím, že by senioři a studenti v Jihlavě jezdili zcela zdarma, přišla na minulém zastupitelstvu opoziční SPD. To dnes připomněl opoziční zastupitel Petr Paul (SPD). „Je dobré, když z opozice přijde nějaké dobré téma, koalice na to zareaguje a výsledkem je kompromis. Toto je řešení, které bere ohled na všechny zainteresované strany. Díky koalici," vyjádřil se v diskuzi Petr Paul. Jsme silná koalice. Myšlenka na změnu přišla mnohem dříve než od opozice," zareagoval radní David Beke (ODS). K tomu Paul ještě dodal, že uvedené změny v cenách jízdého opoziční SPD prosazuje už druhé volební období. 

Je systém připravený na integraci? 

S otázkou, jak je systém připravený na avizované propojení s Veřejnou dopravou Vysočiny (VDV), přišel nový opoziční zastupitel Vojtěch Šoula (STAN). „Zajímá mě propojení s VDV. Jak to bude sladěno dohromady věkově? VDV má dopravu zdarma pro seniory 65+, tady v Jihlavě to je 75+?" ptal se Vojtěch Šoula. 

Na něj zaregoval primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). „Záleží jen na nás, jak si cenovou politiku nastavíme. Od 65 do 75 jsou lidé většinou aktivní, většina pracuje, sleva na 365 korun je únosná. Nad 75 let by lidé měli jezdit zadarmo, a to i ti , co do Jihlavy přijedou. Nejen tedy obyvatelé Jihlavy," řekl Petr Ryška. 

Propojení s VDV 

Jihlavští zastupitelé dnes zároveň schválili intergaci jihlavské MHD se zmíněnou VDV. 

Kraj domlouvá propojení regionální dopravy s jihlavskou MHD. Lidem tak bude stačit jedna jízdenka

Kraj Vysočina domlouvá propojení jím dotovaných regionálních autobusů a vlaků s jihlavskou MHD. Lidem by to podle předpokladu samospráv mělo zjednodušit a zlevnit cestování, vystačit by mohli i při přestupech s jednou jízdenkou. O předpokládané...

Jsme na dobré cestě, i když nás trošku tlačí termíny. Chceme to spustit 1. ledna 2024. Bude to částečná integrace, plnou bychom si představovali jinak. Cestující z modrého autobusu si koupí lístek do Jihlavy a po zbylou platnost bude moci využít MHD. Cestujícímu s dokladem MHD bude platit i v modrých autobusech. Kdo má přeplatné, tak bude také moci využívat modré autobusy. V tuto chvíli je nevýhodou, že nemůžeme využít Jihlavskou kartu," nastínil zastupitel Petr Piáček (ODS). 

Řidiči v „modrých autobusech" budou moci prodávat jízdenku na jihlavskou MHD. „Bude to uznáváno. Stejně to bude fungovat i obráceně. Na možnosti využít pohodlně Jihlavskou kartu pracujeme," ujistil ředitel jihlavského dopravního podniku Radim Rovner.

Náklady půjdou na půl 

K integraci jihlavské MHD a VDV se vyjádřil také přítomný hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS). „Poděkování patří za příkladnou spolupráci odboru dopravy a kolegům ze statutárního města. Snažíme se zvýšit komfort cestujícím, co směřují z Jihlavy do okolních obcí. Náklady, které budou vznikat, půjdou na vrub města Jihlavy i kraje," vysvětlil hejtman Vysočiny. 

Krátce se do historie vrátil zastupitel Jaroslav Vymazal (ODS). I já to velmi vítám. V letech 2008-2012 jsem seděl v krajském zastupku a už tehdy byly snahy vytvořit tento systém. Jsem velmi rád, že stávající vedení kraje prolomilo tuto bariéru. Cílem by mělo být to, že jednotná jízdenka by měla platit po celé ČR tak, jak to druhým rokem funguje třeba ve Švýcarsku," sdělil Jaroslav Vymazal. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Redakce Drbny

Štítky doprava, MHD, sleva, senior, student, žák, MHD, město, integrace, veřejná doprava Vysočiny, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petra Brodecká

V Brně mají senioři zdarma MHD už od 70 let, o 5 let dříve!

Sobota, 18. listopadu 2023, 22:09Odpovědět

Senioři v Jihlavě budou mít od ledna MHD zdarma. Žáci a studenti mohou počítat se slevou | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.