Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj Vysočina chce v říjnu začít stavět parkovací dům u třebíčské nemocnice. Odhad nákladů je 180 milionů

Kraj Vysočina chce začít v říjnu stavět v areálu své nemocnice v Třebíči parkovací dům pro 218 aut. Nyní hledá dodavatele, který dům postaví. Odhadované náklady jsou 180 milionů korun. Město Třebíč na parkovací dům přispěje deseti miliony korun, méně, než se původně s krajem dohodlo. Novinářům to řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Spolufinancování bylo původně ze strany Třebíče navrženo v objemu 50 milionů korun," řekl Vítězslav Schrek. Vzhledem k tomu, že Třebíč připravuje jiné rozsáhlé investice, včetně rekonstrukce zimního stadionu, dohodla se s krajem, že na parkovací dům přispěje deseti miliony. Část bude finančním darem, část uhradí tím, že kraji převede menší pozemek s bývalou nemocniční prodejnou. Jeho hodnota je 2,62 milionu korun a navazuje na parkoviště na jehož místě bude parkovací dům stát.

Čtyřpodlažní parkovací dům v Nemocnici Třebíč bude mít v přízemí komerční prostory. Bude stát na jihozápadním nároží nemocničního areálu a podle náměstkyně hejtmana Hany Hajnové (Piráti) bude zároveň sloužit jako hluková bariéra, protože z jihu nemocnici míjí frekventovaná silnice I/23. „Zároveň budou na objektu umístěné solární panely, na které budeme částečně čerpat dotaci ze Státního fondu životního prostředí," řekla Hana Hajnová. Součástí stavby budou solární panely umístěné na bocích domu a příprava na panely, které bude možné později umístit na jeho střechu.

Areál jihlavské nemocnice se promění, vyroste v něm nový pavilon a parkovací dům pro 400 aut. Podívejte se na plány

V areálu jihlavské nemocnice vyrostou nové stavby, konkrétně je v plánu nový pavilon rehabilitační, následné a geriatrické péče. Všechny řidiče určitě potěší i plánovaný parkovací dům pro čtyři stovky aut, ten bude mít čtyři podlaží.

Pokud se podaří podle plánu začít se stavbou, která jako první z krajských stavebních zakázek vzniká takzvanou metodou BIM (Informační model budovy), měl by nový parkovací dům v Třebíči stát do června 2025. Při metodě BIM je vytvořen digitální model chystané stavby se všemi jejími charakteristikami. Cílem metody je zjistit možné chyby a nedostatky projektu ještě před zahájením stavby.

Parkovací domy chce kraj stavět i v nemocnicích v Jihlavě a Havlíčkově Brodě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky parkování, doprava, správa, stavby, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina chce v říjnu začít stavět parkovací dům u třebíčské nemocnice. Odhad nákladů je 180 milionů | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.