Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Už tento týden musí řidiči počítat s prvním omezením kvůli stavbě jihovýchodního obchvatu Jihlavy

Práce na stavbě jihovýchodního obchvatu Jihlavy, jejímž investorem je Kraj Vysočina, již byly zahájeny. Podle informací z krajského úřadu aktuálně probíhají zemní práce, skrývka ornice. Také bylo dokončeno vynucené kácení dřevin. A nyní nastane etapa prací, která už si vyžádá jistá dopravní omezení pro řidiče.

„Během několika dní začne vrtání pilot pro přemostění údolí říčky Jihlávky. Připraveno je zahájení prací na budoucích okružních křižovatkách na začátku a konci úseku – tedy jak ve směru na Třebíč, tak ve směru na Znojmo. Tato etapa prací si už vyžádá dopravní omezení," informovala v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Stavba jihovýchodního obchvatu Jihlavy, části JIH, začala 1. prosince 2022. Zakázku za 575 miliónů korun realizuje pro Kraj Vysočina společnost MI Roads v konsorciu s IMOS Brno a BES. Kraj Vysočina má na projekt II/602 Jihlava – JV obchvat přislíbenu evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu ve výši 307 miliónů korun. Část JIH by měla být zprovozněna do začátku listopadu 2024.

První dopravní omezení začne už tento týden - ve čtvrtek 6. dubna. To bude úplně uzavřená v trase Jihlava – Třebíč první odbočka na vedlejší silnici III/4051 směr Studénky, Puklice. Objízdné trasy využijí sjezd na nejbližší odbočku na Puklice ze silnice II/405 vzdálené zhruba tři kilometry, tedy na silnici III/4053 přes Příseku - Puklice. Tu využijí i autobusoví dopravci.

„Během května bude následovat i uzavření křižovatky silnice II/523 (ulice Znojemská) a silnice I/38 u zahrádkářské kolonie V Ráji. Objízdné trasy budou přehledně značeny. Obě dopravní uzavírky budou trvat celou stavební sezónu," upozorňuje mluvčí Svatošová. 

Protihluková stěna 

Obchvat propojí silnice I/38 směřující na Znojmo (konec stávajícího západního obchvatu Jihlavy) a silnici II/405 vedoucí na Třebíč, včetně vybudování protihlukové stěny na stávajícím obchvatu Jihlavy v blízkosti obce Pístov. Nová silnice bude měřit 2,4 kilometru. Dodavatel stavby byl vybraný až napotřetí. 

Podepsáno, stavba za půl miliardy může začít. Část jihozápadního obchvatu Jihlavy má být hotova za dva roky

V pondělí před polednem byla podepsána smlouva o dílo na stavbu jihovýchodního obchvatu Jihlavy, část JIH. Dodavatel byl vybraný až napotřetí. Zakázka má být hotová za dva roky a vyjde na víc než půl miliardy korun.

Původně chtěl kraj postavit najednou celý jihovýchodní obchvat Jihlavy měřící 5,5 kilometru. Dodavatele vybralo minulé vedení Vysočiny v září 2020. Kvůli průtahům ve výběrovém řízení kraj později stavbu rozdělil na dvě části.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky doprava, obchvat, JV, stavba, výstavba, omezení, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už tento týden musí řidiči počítat s prvním omezením kvůli stavbě jihovýchodního obchvatu Jihlavy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.