Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapacita parkovišť u nemocnice nedostačuje, překážející vozidla odtáhli. Parkovací dům vyroste nejdříve za pět let

Návštěvníci jihlavská nemocnice se, zejména v ranních a dopoledních hodinách, potýkají s nedostatkem parkovacích kapacit. Situace vygradovala minulý týden, kdy muselo zdravotnické zařízení přistoupit odtahům těch aut, která bránila průjezdu sanitek a ohrožovala chodce. Řešením by mohl být přislíbeným parkovací dům, ten však vyroste nejdříve v roce 2028.

Přestože mohou návštěvníci jihlavské nemocnice parkovat před hlavním vchodem, u ambulantního traktu a v areálu za nemocnicí (vjezd z ulic Rantířovská a U Cvičiště), je kapacita nedostatečná a situace s parkováním dlouhodobě neúnosná. Bezradní řidiči tak porušují pravidla. „Sanitky s pacienty se neměly jak dostat ke vchodu do nemocnice, auta stála opravdu všude, ničila trávu, ohrožovala chodce,“ zoufá si Monika Zachrlová, mluvčí nemocnice. 

Během minulého týdne proto z těchto důvodů došlo ke krajnímu a nepopulárnímu řešení - odtahům dotčených vozidel.  V celém areálu je mimo vyhrazená místa k parkování zákaz stání. „V uplynulém měsíci jsme na parkovištích dávali denně informační lístečky za okna, ale situace se absolutně nezlepšila,“ krčí rameny Zachrlová. „Prosíme, parkujte pouze na plochách vyhrazených, nestůjte na silnicích, nebraňte provozu,“ apeluje.

Tisková mluvčí potvrdila, že s nedostatkem parkovacích míst se nepotýká jenom Nemocnice Jihlava, ale snad všechny zařízení v zemi. Všechny parkoviště nabízejí souhrnnou kapacitu asi 700 míst, ale velkou část z nich zabírají též zaměstnanci nemocnice. Zachrlová současný neutěšený stav připisuje kromě neohleduplnosti řidičů také mnohdy jejich pohodlnosti, protože blízké P+R parkoviště na Žižkově ulici plné nebývá. 

Areál jihlavské nemocnice se promění, vyroste v něm nový pavilon a parkovací dům pro 400 aut. Podívejte se na plány

V areálu jihlavské nemocnice vyrostou nové stavby, konkrétně je v plánu nový pavilon rehabilitační, následné a geriatrické péče. Všechny řidiče určitě potěší i plánovaný parkovací dům pro čtyři stovky aut, ten bude mít čtyři podlaží.

Hudbou budoucnosti je v této souvislosti stavba parkovacího domu, který má stát v místě bývalého a nyní již zbouraného infekčního oddělení. Zatupitelé Kraje Vysočina ho loni na podzim představili jako čtyřpodlažní samostatný objekt, který počítá se čtyřmi stovkami parkovacích míst na pěti výškových rovinách. Jednotlivá patra má pak propojit schodiště pro pěší i výtah. Spolu se zbrusu novým pavilonem rehabilitační a geriatrické péče má jít o největší krajskou investici v hodnotě 1,5 miliard korun.

Zatímco projektování obou objektů (nyní je podpis smlouvy o projekci na spadnutí) poběží současně, z hlediska samotné stavby bude mít přednost pavilon. „Projektovat se bude rok a čtyři měsíce jak parkovací dům, tak pavilon geriatrie,“ zodpověděl redakční dotaz Radim Hošek z tiskového oddělení Kraje Vysočina. 

Dle něj by optimání scénář měl vypadat následovně: Příští rok se vysoutěží dodavatel a zhotovitel na stavbu pavilonu, o rok později se začne stavět. „Těžko bez znalosti projektu odhadovat dobu prací, dřív než za dva roky to ale nebude,“ odhaduje Hošek. Až pak bude následovat výběrové řízení na zhotovitele parkovacího domu. „Velmi optimistická předpověď by tak hovořila o roku 2028 jako termínu uvedení parkovacího domu do provozu. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Jihlava, Kraj Vysočina (vizualizace)

Štítky Nemocnice Jihlava, parkoviště, parkovací dům, odtah, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita parkovišť u nemocnice nedostačuje, překážející vozidla odtáhli. Parkovací dům vyroste nejdříve za pět let | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.