Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nervózní řidiči, sněhová bouře, buzení lidí v kolonách. Dálniční policisté mají za sebou těžkou službu

, aktualizováno 2. února 2023, 9:39

Dálniční policisté z Velkého Beranova mají za sebou hodně náročnou službu. Tu včera strávili v extrémních klimatických podmínkách na dálnici D1, na které se v noci na Vysočině opakovaně zcela zastavil provoz. Služba policistům neskončila s obnovením provozu, mimo jiné třeba museli budit řidiče, kteří zůstali stát na dálnici.

Dopravní problémy začaly s příchodem sněhové bouře, která náš kraj zasáhla včera kolem 22. hodiny. Během chvíle napadly až tři centimetry sněhu, na mnoha místech Vysočiny se dokonce objevila i rychlá zimní bouřka s hromy a blesky.

Šedesátka na tabulích 

„Výrazně se zhoršila sjízdnost všech komunikací v našem kraji, včetně dálnice D1. Z důvodu špatných klimatických podmínek byla po půl desáté večer upravena na světelných tabulích rychlost na D1 na maximálně 60 km/h. Zhruba ve stejnou dobu zůstal na 100. kilometru ve směru jízdy na Prahu stát sypač, protože před ním zůstala stát vzpříčená přes oba jízdní pruhy nákladní souprava. K místu se tedy bylo pro zajištění údržby dálnice možné dostat pouze z protisměru, což vyžadovalo asistenci policejních hlídek z dálničního oddělení Velký Beranov,“ popsala dnes ráno Dana Čírtková, krajská policejní mluvčí.

Dálnice D1 se tedy ve směru na Prahu zcela zastavila a všechna vozidla zůstala stát na místě. Jak dodává Čírtková, žádné objízdné trasy se vzhledem k aktuálnímu počasí stavět nemohly, protože komunikace nižších tříd, vedoucí souběžně s dálnicí, nebyly sjízdné tak, aby na ně mohly najet z dálnice kamiony.

V Česku se po středečním sněžení na některých místech vyjasnilo a teploty klesly pod nula stupňů Celsia, meteorologové varují před náledím. Hlavní silnice jsou podle nich ošetřené, na vedlejších by to ale ráno mohlo klouzat, a to zejména v...

„Policisté proto museli z důvodu nájezdu techniky údržby zastavit provoz na 90. kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, druhý policista musel kontrolovat situaci na odpočívadle na 96. kilometru směr Brno, aby z tohoto odpočívadla nenajela žádná vozidla na dálniční těleso, protože sypač, který v tu dobu zůstal stát na 104. kilometru, musel projet na exit 90 v protisměru,“ říká mluvčí.

Tři vozidla vedle sebe 

Celou už tak vypjatou situaci komplikovali i samotní řidiči. Například na 100. kilometru na Prahu zůstala krátce před 23. hodinou stát vedle sebe tři vozidla, a blokovala tak provoz. I tuto situaci museli policisté řešit, aby mohla vozidla údržby úsek ošetřit. Dopravní situace se začala uklidňovat kolem půlnoci a policisté mohli ve směru na Prahu začít pouštět uvízlá osobní auta, směr na Prahu byl nejdříve průjezdný jedním směrem, ale jen se zvýšenou opatrností.

„Ve stejnou dobu byl obnovený provoz také na 90. kilometru ve směru jízdy na Brno. Situaci ale zkomplikovala na 98. kilometru ve směru na Prahu nehoda dvou nákladních vozidel, a i tento úsek tak zůstal průjezdný pouze jedním jízdním pruhem. Kolem jedné hodiny v noci policisté asistovali odtahové službě, která vyjížděla na místo k zajištění odtahu nepojízdných vozidel,“ dodává mluvčí Čírtková.

Budíček pro řidiče 

Dálnice ve směru na Prahu se naplno rozjela až chvíli před třetí hodinou ranní. Tím ale práce pro dálniční policisty neskončila, protože museli některé řidiče, kteří zůstali stát na dálnici, vzbudit a vyzvat je, aby pokračovali v jízdě, a neblokovali tak zbytečně provoz.

„Za zjištěná protiprávní jednání policisté ukládali řidičům pokuty v příkazním řízení,“ uzavírá Dana Čírtková.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky dálnice, D1, sníh, počasí, kolona, bouře, kalamita, provoz, doprava, policie, Velký Beranov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Smazaný uživatel

Tak to zase tolik práce neměli,když stihli ještě rozdávat pokuty.

Čtvrtek, 2. února 2023, 13:04Odpovědět

Nervózní řidiči, sněhová bouře, buzení lidí v kolonách. Dálniční policisté mají za sebou těžkou službu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.