Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ještě chvíli v kolonách. Jihlavský tunel je téměř opravený, průjezdný bude ale nakonec až příští týden

Už skoro dva měsíce je v Jihlavě uzavřený Jihlavský tunel. Důvodem jsou rozsáhlé opravy. Minulý týden Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) přišlo i s informací, že řidičům se uleví už zítra, 14. června, kdy měla skončit všechna omezení a tunel se měl opět otevřít. Radost ale byla předčasná.

Jihlavský tunel měří 304 metrů a je součástí silnice I/38, po níž auta projíždějí okolo krajského města ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo a na Pelhřimov. Silnice zároveň slouží jako přivaděč k D1. Kvůli opravě tunelu jsou neprůjezdné skoro dva kilometry hlavního tahu mezi Jiráskovou a Pelhřimovskou ulicí.

Jak o víkendu novináře informoval Martin Buček z ŘSD, tunel se pro řidiče opět otevře asi až na začátku příštího pracovního týdne. „Oprava Jihlavského tunelu je téměř hotová. Nicméně po dohodě se zhotovitelem a Policií ČR využijeme stávající dopravní omezení navíc k opravě konstrukčních vrstev vozovky silnice I/38 ve stávajícím uzavřeném úseku, které by bylo třeba řešit, s ohledem na zjištěný stav, v následujícím období," uvedl Martin Buček.

ŘSD předpokládá, že všechna omezení, která jsou spojena s opravou tunelu skončí od 21. června. „Samozřejmě v závislosti na postupu prací," dodává Buček. 

LED technologie

Jihlavskému tunelu, který je jednotubusový, má dva jízdní pruhy a měří 304 metrů, po 18 letech fungování dosluhovala například osvětlovací soustava, dopravní a požární systém a bylo potřeba upravit svodidla nebo doplnit tlumiče nárazů. „Některé jeho technologické části jsou na konci životnosti, například hlavní osvětlovací soustava,“ vysvětlil již dříve Martin Buček z ŘSD.

Zakázku za 53,7 milionu korun bez daně dostala od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) firma Energovod CZ. Opravuje stavební a technologické části tunelu. „Včetně těch nejdůležitějších, jako je dopravní značení, řídicí systém a osvětlení, které zde nově bude instalováno v technologii LED," řekl Ondřej Kudla za zhotovitele. Tunely po určité době opravit potřebují, i kvůli působení výfukových plynů z mnoha aut v uzavřeném prostoru. „To tvoří velmi agresivní prostředí, ve kterém ta technologie degraduje daleko rychleji než na otevřené silniční trase," řekl.

Do centra pouze osobáky

Pro řidiče osobních aut jsou po dobu opravy tunelu stanoveny oficiální objízdné trasy, tranzitní těžká doprava musí Jihlavu objíždět přes dálnici D1, Humpolec a Pelhřimov. Městem tedy projedou jen osobní auta. Na dodržování těchto opatření dohlíží policisté. Blokové pokuty se pohybují okolo dvou tisíc korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava, Twitter

Štítky tunel, oprava, omezení, ŘSD, I/38, Jihlavský tunel, Jihlava, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček, technologie, Policie České republiky, Pelhřimov, Dálnice D1, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ještě chvíli v kolonách. Jihlavský tunel je téměř opravený, průjezdný bude ale nakonec až příští týden | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.