Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Po dlouhém přešlapování na místě Jihlava upraví křižovatku u ONO. Budou tam semafory

Společně s úpravou křižovatky ulic Žižkova a Rantířovská má v plánu Jihlava vybudovat parkoviště u hřbitova v prostoru bývalé „Havaje“. Nově zde budou také zastávky MHD a samozřejmě i chodníky. Na včerejším veřejném zasedání zastupitelstva města Jihlavy se o úpravách křižovatky a jejího okolí živě diskutovalo.

Problémová křižovatka při vjezdu do Jihlavy ve směru od Pelhřimova měla být podle slibů radnice vyřešena již před několika lety. Vše ale záviselo na spolupráci se soukromým investorem Aventinem, který právě při pelhřimovské výpadovce měl stavět velký obchodní komplex. Ze smělých plánů ovšem po několika letech úplně sešlo. Krajské město nyní chce problémy na křižovatce vyřešit samo.

Původní plány počítaly na styku silnic II/602 (ulice Žižkova) a III/1945 (ulice Rantířovská) v Jihlavě s vybudováním okružní křižovatky. V návrhu zveřejněném na webových stránkách města se však počítá s křižovatkou řízenou semafory. Upraveny mají být i stávající jízdní pruhy tak, aby mohly vniknout samostatné pruhy pro odbočení. Díky tomu by se již nemělo dlouhé minuty čekat na možnost odbočení především ve směru z Rantířovské ulice do centra.

Součástí akce bude i vybudování záchytného parkoviště pro 110 vozidel, které bude připraveno pro budoucí centrální naváděcí parkovací systém města Jihlavy. Parkoviště bude umístěno mezi garáže a hřbitov. Dojde tak k rozšíření plochy, která vznikla loni před Dušičkami (o tomto jsme informovali ZDE). Nové parkoviště by mělo sloužit i pro návštěvníky hřbitova. Pro to, aby nemuseli absolvovat dlouhou cestu do stávajícího vstupu, má být v ohradní zdi hřbitova vytvořen nový vstup s kovanou bránou.

Otevřít se má i původní trasa Rantířovské ulice, které je nyní před autobazarem zaslepena. Průjezd má být umožněn jen MHD a místo odstavených aut zde má vzniknout nová zastávka.

 Městskými zastupiteli byla připomínkována také trasa chodníku od nového přechodu přes „Pelhřimovskou“. Chodník totiž vede přímo před vchod do obchodního domu Terno. Doplněno má být také veřejné osvětlení, které nyní v lokalitě téměř úplně chybí.

A kdy se dočkáme úpravy zmiňované  frekventované křižovatky? Město Jihlava nyní teprve veřejně zadávalo projektové práce. Celá debata se totiž odehrávala nad studií zpracovanou úředníky magistrátu. Pokud se naplní předpoklady radnice, pak bude mít Jihlava stavební povolení v létě příštího roku. A hned by se tedy mohlo i začít stavět. Reálnější je ale úprava křižovatky a jejího okolí až v roce 2018.

Foto Lenka Dvořáková, www.jihlava.cz

Štítky Jihlava, hřbitov, chodník, Havaj, Žižkov, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dlouhém přešlapování na místě Jihlava upraví křižovatku u ONO. Budou tam semafory | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.