Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Jihlava má postavit zpevněnou dráhu letiště v Henčově do konce roku 2019

Město Jihlava nepřijde o 30 milionů korun od kraje, pokud postaví zpevněnou vzletovou a přistávací dráhu letiště v Jihlavě - Henčově do konce roku 2019. Podle původní dohody mezi oběma samosprávami měla být dráha dokončena už letos. Další tři roky získala Jihlava díky uzavření dodatku k původní smlouvě. Před týdnem toto ujednání schválili zastupitelé kraje a včera pro jeho přijetí bez větší debaty zvedla ruku také většina jihlavských zastupitelů.

O prodloužení doby trvání smlouvy požádala jihlavská radnice, žádost zdůvodnila problémy při získávání potřebných pozemků. Ty sice nakonec město získalo, ale pokračování projektu letos v červnu zabrzdily neshody mezi zastupiteli v Jihlavě. Některým kupříkladu vadilo to, že o další provoz letiště s novou asfaltovou dráhou by se už staralo jen město.

Zpevněnou přistávací dráhu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině.  Podle dohody uzavřené před dvěma lety by se kraj měl na její stavbě v Henčově podílet 30 miliony korun, stejně jako město. Na letišti by pak mohla téměř celoročně přistávat malá letadla, což na nynější travnaté dráze kvůli počasí není možné.

ČTĚTE TAKÉMěsto Jihlava zřejmě nepřijde o 30 milionů Kč slíbených krajem na letiště 

Podle tiskové zprávy kraje z minulého týdne by zpevněná dráha letiště přispěla ke zvýšení bezpečnosti leteckého provozu i turistické atraktivity kraje, uvítaly by ji i některé jihlavské firmy. Letiště v Henčově by pak podle kraje také bylo možné lépe využívat v rámci integrovaného záchranného systému. 

Autoři | Foto www.mechy.cz

Štítky Jihlava, letiště, Henčov, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava má postavit zpevněnou dráhu letiště v Henčově do konce roku 2019 | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.