Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město Jihlava zřejmě nepřijde o 30 milionů Kč slíbených krajem na letiště

Jihlava zřejmě nepřijde o 30 milionů korun, které jí Kraj Vysočina slíbil na stavbu zpevněné vzletové a přistávací dráhy letiště v Jihlavě - Henčově. Podle dva roky staré smlouvy mělo mít město stavbu letos hotovou, ale jihlavští zastupitelé zatím ani neschválili odůvodnění veřejné zakázky. Radní kraje dnes na žádost města doporučili zastupitelstvu Vysočiny prodloužit platnost smlouvy o tři roky.

„Jihlava žádá o prodloužení termínu, který byl do konce roku 2016, do konce roku 2019,“ řekl hejtman Jiří Běhounek. Uzavření dodatku ke smlouvě by měli zastupitelé kraje projednat 13. září na svém posledním zasedání před krajskými volbami.

O prodloužení doby trvání smlouvy o spolupráci mezi krajem a Jihlavou při budování zpevněné dráhy podle údajů na krajském webu požádal náměstek jihlavského primátora Vratislav Výborný (ČSSD). V žádosti uvedl, že na červnovém zasedání jihlavského zastupitelstva nepadlo rozhodnutí o letišti mimo jiné i proto, že v té době nebylo vydáno potřebné územní rozhodnutí a nebyl k dispozici podrobný rozpočet akce. Doplněný návrh by podle něj měli zastupitelé Jihlavy projednat 20. září.

Zpevněnou přistávací dráhu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině. Podle dříve uzavřených dohod by se kraj měl na její stavbě v Henčově podílet 30 miliony korun, stejně jako město. Na letišti by pak mohla téměř celoročně přistávat malá letadla, což na nynější travnaté dráze kvůli počasí není možné. Městu se sice pro dráhu podařilo získat pozemky, pokračování projektu ale brzdí neshody mezi jihlavskými zastupiteli. Některým kupříkladu vadí to, že o další provoz letiště by se už staralo jen město.

Foto www.mechy.cz | Zdroj ČTK

Štítky Jihlava, letiště, Kraj Vysočina, Henčov, Jiří Běhounek, Vratislav Výborný, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město Jihlava zřejmě nepřijde o 30 milionů Kč slíbených krajem na letiště | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.