Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Dobrá zpráva pro cyklisty. Příští rok se postaví cyklostezka ze Štoků do Antonínova Dolu

Ze Štoků povede cyklostezka do Antonínova Dolu u Jihlavy. Nová dvoukilometrová asfaltová trasa pro jezdce na kolech, koloběžkách nebo pro pěší bude v blízkosti vytížené hlavní silnice číslo 38 mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem, která slouží i jako nájezd k dálnici D1. Předpokládané náklady stavby se pohybují okolo 41 milionů korun. Městys Štoky na ni má slíbenou dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Fond by měl na cyklostezku přidat 32 milionů korun. "Propojení ze Štoků do Antonínova Dolu je žádáno našimi spoluobčany už řadu let, minimálně dekádu," říká starosta Pavel Královec (za KSČM). Dodal, že jezdit na kole po úzké krajnici státní silnice je nebezpečné. Městys s téměř 2 000 obyvateli teď připravuje výběrové řízení na firmu, která cyklostezku příští rok postaví. Starosta předpokládá, že se soutěží podaří získat nižší cenu stavby, než je v projektu.

"Realizace akce je do konce příštího roku. Dá se předpokládat, že nějaké přípravné práce začnou letos na podzim. Bude na dodavateli, jak si to rozloží," uvedl starosta. Novou stezku budou moci lidé ze Štoků používat při cestě do práce i k rekreaci. "Vyrojila se nám tady poslední dobou zejména spousta uživatelů koloběžek," řekl Královec. Podotkl, že městys dostal dotaci také na vytvoření skateparku, postavit ho chce v polovině příštího roku.

Stezka s asfaltovým povrchem povede po pravé straně hlavního tahu k silniční odbočce do Antonínova Dolu, což je ves spadající už pod krajskou Jihlavu. V této vesnici a na území sousední obce Střítež, které jsou blízko dálniční křižovatky, je průmyslový park s řadou podniků. Další velké závody včetně společnosti Bosch Diesel jsou v průmyslové zóně v Jihlavě - Pávově, kam už Jihlava postavila cyklostezku předloni. Starosta Štoků předpokládá, že cest pro cyklisty bude přibývat v obou směrech hlavního tahu.

"Řada obcí kolem Jihlavy má zájem se na Jihlavu napojit," potvrzuje jihlavský radní Jaroslav Vymazal (ODS) k chystané stavbě cyklostezky ze Štoků. Uvedl, že z Antonínova Dolu se cyklisté dostanou do Pávova po silnici, kde nejezdí tolik aut. Jihlava navíc projektuje protažení cyklostezky z Pávova do Stříteže, u níž je mimo jiné velké logistické centrum. Nová část stezky povede zase podél železnice, podle Vymazala vyústí na pozemcích obce Střítež. Opravy navazujících cest by tam měla zajistit obec a vlastník lesů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto mojevalassko.cz

Štítky Štoky, Antonínův Důl, cyklostezka, Jihlava, cyklista, Státní fond dopravní infrastruktury, Havlíčkův Brod, Dálnice D1, Pavel Královec, Jaroslav Vymazal, Střítež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrá zpráva pro cyklisty. Příští rok se postaví cyklostezka ze Štoků do Antonínova Dolu | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.