Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihlavská MHD přidá spoje B a C kvůli školákům. Dopravní podnik nakoupí i nový trolejbus

V jihlavské MHD se od pondělí zvýší počet spojů, protože bude víc dětí jezdit do škol. Cestující se už do městských autobusů a trolejbusů začínají vracet, v porovnání s posledním obdobím před epidemií se teď počty pohybují okolo 78 procent.

"Velice kvitujeme to, že se nám pomalu začínají vracet cestující do vozů," řekl dnes ředitel Dopravního podniku města Jihlavy Radim Rovner. K dalšímu oživení zájmu o MHD mají přispět bezplatné retrojízdy naplánované na poslední neděli v květnu. Letos podnik nasadí šest nových trolejbusů a od října spustí modernější odbavovací systém cestujících.

V období do loňského začátku koronavirové epidemie podle ředitele cestujících v jihlavské MHD pozvolna přibývalo. Vloni ale počet přepravených lidí v meziročním porovnání klesl o 17 procent na 13,294 milionu. Letos byl nejslabší březen. "Kdy ta pandemie kulminovala a společnost byla uzemněná všemi těmi (protiepidemickými) opatřeními," podotkl Rovner.

Od pondělí posílí podnik trolejbusové spoje C a B vyjíždějící kolem 7:30. V pracovních dnech pojedou místo jednoho dva vozy z výchozích zastávek Horní Kosov a na Na Dolech.

Jihlavskou MHD teď zajišťují přibližně stejným dílem trolejbusy a autobusy poháněné převážně stlačeným zemním plynem (CNG). Vzhledem k tomu, že už skoro nejezdí naftové autobusy, snížila se zátěž emisemi. Příští rok, kdy město plánuje protáhnout trolejovou dráhu do části Bedřichov, by měly trolejbusy zajišťovat dvě třetiny městské hromadné přepravy.

Od loňska podnik používá i parciální trolejbusy, které mohou díky trakčním bateriím jet část trasy bez trolejového vedení. "Dopravní podnik po roce úspěšně završil výběrové na šest nových parciálních trolejbusů," potvrdil dnes Rovner. Uvedl, že cena vozu v soutěži klesla skoro o dva miliony korun na 11,9 milionu Kč, ušetřené peníze podle něj může podnik investovat do nákupu dalšího trolejbusu. V součtu jde o zakázku za 71,4 milionu Kč.

Dodavatelem trolejbusů tentokrát nebude plzeňská Škoda Electric. Zakázku podle ředitele získalo sdružení české firmy Tram For Envi a ukrajinského výrobce karoserií Bogdan. Ukrajinská firma podle Rovnera vyrábí autobusy a trolejbusy, ročně okolo 1500 vozů. "Aktuálně ladíme s výrobcem vzhled interiéru," doplnil.

Radnice dala na provoz MHD loni 99 milionů Kč, stejnou částku dostane dopravní podnik i pro letošek. Kvůli epidemii se podle ředitele roční doplatek neměnil. Přes pokles tržeb z jízdného podnik díky úsporným opatřením a čerpání státních kompenzací vykázal hospodářský výsledek 4,9 milionu Kč.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bogdan Motors

Štítky ČR, MHD, Jihlava, AUDIO, městská hromadná doprava, dopravní společnost, epidemie, Dopravní podnik města Jihlavy, Škoda Electric

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská MHD přidá spoje B a C kvůli školákům. Dopravní podnik nakoupí i nový trolejbus | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.