Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezi Kamenicí a Pacovem nově asi už jen autobusem. Uvažuje se o turistických vlacích

Kraj Vysočina je povinen zajistit pro občany dostupnou veřejnou dopravu. Na lince Kamenice nad Lipou – Pacov by koncem roku 2024 mohlo dojít ke změně. Páteřní drážní dopravu na úzkokolejce by mohly nahradit linky autobusů. Vlaky na původní trase by v sezoně zajistily turistický provoz.

„Na podzim 2024 končí smlouva Kraje Vysočina s dosavadním drážním dopravcem. Kraj projednal s obcemi na trase případné změny páteřní dopravy na autobusovou s tím, že chce zachovat provoz vlaků na úzkokolejce, která má turistický potenciál. Autobusový páteřní linkový mód by se dotkl zastávek Kamenice nad Lipou, Včelnička, Černovice, Obrataň, Cetoraz, Křeč a Pacov. Cestující patrně nejvíce ocení přiblížení obslužnosti k centru obcí, zahuštění provozu a nově navržené obsloužení Cetoraze a Pacova ve směru na Kamenici nad Lipou bez nutnosti přestupu,“ popsal Martin Hyský, předseda Výboru pro rozvoj strategických projektů Zastupitelstva Kraje Vysočina.

Navíc po dohodě s obcemi je uvažována nová zastávka autobusu v místní části Obrataně na rozcestí u Sudkova Dolu, cestujícím z Benešova – místní část Černovic – odpadne téměř 1,5kilometru docházení na lesní vlakovou zastávku, autobus bude přístupný z hranice obce.

„Nově bude do jízdních řádů zanesena i autobusová zastávka Rytov. Otevírají se i lepší možnosti přestupu na spoje směr Tábor nebo Pelhřimov,“ dodává Hyský.

Případné změny, ke kterým by mohlo dojít na konci roku 2024 v zajištění Veřejné dopravy Vysočiny, předpokládají zvýšení dostupnosti veřejné dopravy a nástupního komfortu.  

Cestující na trase Kamenice nad Lipou – Pacov budou o případné změně páteřní dopravy z vlakové na linkovou autobusovou informováni s dostatečným předstihem, stejně jako o zavedení turistického provozu v trase úzkokolejky.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky autobus, vlak, Kamenice nad Lipou, Pacov, Obrataň, turistika, doprava, Kraj Vysočina, Martin Hyský, Černovice, Včelnička, Cetoraz, Veřejná doprava Vysočiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Kamenicí a Pacovem nově asi už jen autobusem. Uvažuje se o turistických vlacích | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.