Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kraj Vysočina bude mít nový systém dopravy asi až za tři roky

Nový systém regionální dopravy bude na Vysočině zřejmě zaveden až v roce 2019. Projekt, který má lidem zajistit pohodlnější cestování autobusy a vlaky, připravuje několik let sociálnědemokratické vedení kraje. Zpracován je zatím asi ze 70 procent.

„Kraj ještě plánuje o navržených změnách debatovat s obcemi, pak bude vypisovat výběrové řízení na linkové dopravce,“ uvedl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Úředníci krajského odboru dopravy se podle Joukla chystají radním kraje během léta předložit návrhy, které se týkají sítě linek drážní a autobusové dopravy, a také rámcových jízdních řádů. Zpracovávají rovněž materiály potřebné pro zavedení jednotného odbavovacího tarifu. Pak chce vedení kraje probrat nově navržené jízdní řády se samosprávami. Komplexní systém regionální dopravy na Vysočině by podle náměstka měl být spuštěn nejpozději do konce roku 2019. 

„Kraj Vysočina má nyní uzavřené smlouvy s 21 autobusovými dopravci a dvěma drážními, kteří provozují regionální spoje spadající do základní dopravní obslužnosti. Na úhradu ztrát těchto spojů kraj ročně vydává skoro 600 milionů korun,“ doplňuje Joukl.

Integrovaný systém dopravy už funguje v řadě krajů. Krajští politici na Vysočině před lety takovou možnost odmítali. Mimo jiné říkali, že propojení železničních, autobusových a městských spojů by se nevyplatilo, protože na Vysočině nejsou velká městská centra. K projektu se vrátili sociální demokraté, kteří vedou kraj druhé volební období. Přípravy na zavedení komplexního systému regionální dopravy ale pokračují pomaleji, než původně avizovali.

Foto www.fotodoprava.com | Zdroj ČTK

Štítky Kraj Vysočina, doprava, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina bude mít nový systém dopravy asi až za tři roky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.