Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Řidiče na Vysočině potrápí ledovka i výtluky. Příčinou jsou výrazné změny teplot

Řidiči nejen na Vysočině se nyní mohou setkat se dvěma nepříjemnými a v mnoha případech i nebezpečnými jevy. První – náledí - souvisí s počasím, které v naší zemi panovalo během několika uplynulých dní. A hlavně s aktuálním oteplováním. Řidiči budou po zimě určitě narážet i na druhý jev, kterým jsou četné výtluky.

Co je vlastně náledí?

Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím (nepřechlazených) kapek deště nebo mrholení na povrchu země. Náledí vzniká též zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu.

S tímto jevem je třeba počítat zejména večer a ráno, kde se teploty ještě pohybují kolem bodu mrazu. Případné dešťové srážky mohou situaci na komunikacích ovlivnit ještě výrazněji než odtávající sníh, zejména pokud se jedná o déšť mrznoucí s tvorbou ledovky.

„Zimní údržba na možný vznik těchto situací preventivně reaguje v souladu s plánem zimní údržby pro danou oblast aplikací odpovídajícího posypového materiálu (sůl, solanka, inert), aby tak zajistila požadovanou sjízdnost komunikací odstraněním vzniklých závad. Nicméně zejména v kopcích může být účinek posypu snižován tekoucí vodou, a vozovky tak mohou i přes veškerou snahu namrzat,“ vysvětluje Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD).

Zhoršený stav silnic 

UPOZORNĚNÍ

Pro celý Kraj Vysočina je na středu 17.2. mezi 00:00-12:00 vyhlášeno nebezpečí před ledovkou, zejména ráno při mrznoucím dešti. Vysoký stupeň varování před tímto nebezpečným jevem se pak týká oblastí na východní hranici kraje. Pozor hlavně v okolí Nového Města na Moravě, Bystřice nad Perštýnem, Náměště nad Oslavou, Třebíče, Velkého Meziříčí a Moravských Budějovic.

Druhým jevem, na který budou řidiči po zimě ve zvýšené míře na komunikacích narážet, jsou lokální poruchy ve vozovce – například výtluky. „Na rozdíl od předchozích několika let zažíváme letos obvyklou zimu s nízkými teplotami i s jejich výraznými změny (rozdíly i 20-30°C ) a vyššími úhrny sněhových i dešťových srážek. To jsou podmínky, které společně s těžkou nákladní dopravou soustředěnou na dálnicích a silnicích I. tříd negativně ovlivňují životnost konstrukčních vrstev komunikací,“ dodává další vysvětlení Martin Buček.

ŘSD si je podle jeho slov tohoto vědomo a stav komunikací ve správě ŘSD ČR v kraji pravidelně kontroluje a zjištěné závady okamžitě odstraňuje. „Pokud to není možné, reagujeme na nezbytně nutnou dobu umístěním příslušného dopravního značení, třeba dopravní značkou Nerovnost vozovky,“ dodává Buček.

Myslete na známé pravidlo 

Řidiči by v tomto období měli s těmito jevy na komunikacích počítat. Každý, kdo usedne za volant, by je měl předvídat a zejména přizpůsobit rychlost jízdy dopravně technickému stavu a povaze komunikace v rámci známého pravidla, které říká, že řidič je povinen jet takovou rychlostí, aby stačil zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vymoly.cz

Štítky ledovka, náledí, výtluk, zima, počasí, oteplení, teplota, doprava, ŘSD, Kraj Vysočina, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Buček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiče na Vysočině potrápí ledovka i výtluky. Příčinou jsou výrazné změny teplot | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.