Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO: Na „Hosáku“ vrcholí přípravy na úsekové měření rychlosti. Zahájeno bude ještě asi letos

Na silnici II/602 na výpadovce z Jihlavy ve směru na Pelhřimov jsou v plném proudu přípravy na spuštění úsekového měření rychlosti, konkrétně jde o úsek v místě u odbočky do Hosova, kde se nachází zastávka autobusové linkové dopravy.

Aktuálně jsou zde už nainstalované sloupy, veřejné osvětlení i značky informující o měření rychlosti. Už je provedeno i vodorovné dopravní značení.

„Nyní probíhá instalace zařízení a jeho kalibrace a cejchování. Úsek musí být změřen s přesností na centimetry a nastaven tak, aby změřil průměrnou rychlost v úseku naprosto přesně. K tomu budeme mít instalační protokoly a také protokol o kalibraci zařízení,“ informoval dnes novináře Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Podle jeho slov budou následně probíhat zkoušky přenosu dat z kamer na úřad. Pokud bude vše v pořádku, měření rychlosti by mělo být spuštěno ještě letos před Vánocemi.

Měření rychlosti v uvedeném místě se řeší už dlouhodobě. „V místě se uvažovalo i o zřízení nadchodu nebo podchodu, to jsou však velice finančně nákladná opatření. Takže jsme se nakonec dohodli s Policií ČR, že v místě zavedeme úsekové měření,“ sdělil již dříve jihlavský radní Jaroslav Vymazal.

Využijou se kamery z D1

Letos v červnu informovalo vedení města o tom, že veškeré práce s upravením zastávek, instalací osvětlení i instalací a pořízením kamer vyjdou asi na 1,7 milionu korun. V této částce jsou ale započítány nákladné práce spojené s elektrifikací místa (230m kabelů v zemi) a instalací veřejného osvětlení. „Samotné úsekové měření tak drahé nebude, protože k tomu využijeme kamery z původního měření na D1, těchto kamer bylo původně na D1 8 kusů a v tunelu jsou z toho nainstalované 4 kusy. Zbývající 4 kamery máme stále ve skladu a využijí se na Hosově – pouze se k nim doplní noční vidění,“ dodal Radovan Daněk. 

Úsekové měření bylo zavedeno v roce 2019 třeba i v Jihlavském tunelu. Podle  letošních květnových průzkumů se počet hříšníků, kteří nedodržují stanovenou rychlost, snížil zhruba na polovinu.

Ohodnoť článek

Foto Drbna

Štítky měření, úsek, Hosov, II/602, rychlost, videokamera, instalace, Jihlava, Pelhřimov, Jaroslav Vymazal, Policie České republiky, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na „Hosáku“ vrcholí přípravy na úsekové měření rychlosti. Zahájeno bude ještě asi letos | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.