Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Trolejbusy na prodloužení jihlavské ulice Vrchlického? Zřejmě až příští rok

Jak to bude se slibovaným provozem trolejbusů na nové části jihlavské ulice Vrchlického? Podle odpovědí jihlavské radnice a dopravního podniku se trať, žoviálně přezdívaná „příští rok“, opět letos nepostaví. Přitom jde o projekt, který se v ulici Vrchlického dlouhodobě připravuje, a to již od roku 2007.

Zavedení trolejbusové dopravy v prodloužené části ulice Vrchlického patřilo mezi prioritní investiční záměry města už pro minulé volební období 2010 – 2014. Na zimní diskuzi v DIODu radnice slibovala podzim letošního roku. „Vše závisí na tom, kdy Ministerstvo dopravy v rámci dotačního programu vyhlásí výzvu k podávání projektů na čerpání evropských fondů,“ sdělil ředitel jihlavského dopravního podniku Josef Vilím.

Na věstníku veřejných zakázek je už od ledna 2016 zveřejněna zakázka „Trolejové vedení ulice Vrchlického, Jihlava“ . V současné době zbývá na připravené stožáry v ulici Vrchlického „jen“ osadit trolejová vedení. Troleje budou protaženy až do staronové smyčky Staré Hory, ČD. Stožáry potřebné pro výstavbu trolejového vedení jsou kromě sedmi kusů již vybudovány, součástí zakázky je pouze těchto sedm chybějících kusů a „dráty“. Po provedení zasíťování prodloužení ulice Vrchlického zde bude jezdit linka D. Jak již bylo několikrát avizováno, právě toto bude základem pro druhý balíček změn v jihlavské MHD.

Linka BI zanikne a namísto ní vznikne linka D. Ta zachová stávající přímé spojení z hlavního vlakového nádraží a okolí do širšího centra a k nemocnici. Od hlavního nádraží Havlíčkovou ulicí pojede k domu kultury, pokračovat bude kolem stadionu ulicemi Dvořákova, Žižkova, Seifertova a opět Žižkovou ulicí k Domu zdraví. Zde se otočí a pojede stejnou trasou zpátky.

Trasy nových linek B a D

Linka B pojede po své současné trase z hlavního vlakového nádraží přes Březinky a centrum až k Domu zdraví. Nově odtud bude pokračovat Vrchlického ulicí kolem nemocnice na Dolinu a do Starých Hor. Před železničním přejezdem se na staronové konečné otočí a pojede po stejné trase zpět.

„Trolejové vedení ve Vrchlického ulici vylepší dostupnost MHD a v budoucnu bude možné měnit vedení linek podle dalších provozních potřeb,“ informuje dopravní podnik v zadání veřejné zakázky.

Ostatní trolejbusové trasy zůstanou beze změn. Naplánovány jsou další změny u autobusových tras. Z toho tou nejočekávanější jsou expresní linky do průmyslových zón. Více zde.

Na dlouho očekávané změny si ale Jihlavští budou muset asi  ještě počkat. „Bohužel není to v naší moci. Sami jsme netrpěliví a nemáme z průtahů radost,“ uzavřel náměstek pro dopravu Jaroslav Vymazal.

Foto www.trolejbusy-jihlava.webnode.cz, www.jihlava.cz

Štítky dopravní společnost, Ministerstvo dopravy České republiky, Stará hora, Jaroslav Vymazal, Dům zdraví spol. s r.o., Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trolejbusy na prodloužení jihlavské ulice Vrchlického? Zřejmě až příští rok | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.