Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Ano, nebo ne. V Sazomíně na Žďársku bude v květnu referendum kvůli větrným elektrárnám

Na Vysočině pokračuje boom větrných elektráren. V Sazomíně na Žďársku bude příští měsíc místní referendum, v němž se lidé mohou vyjádřit k záměru postavit v katastru obce tři větrníky. O vyhlášení referenda rozhodlo obecní zastupitelstvo, uskuteční se v pátek 19. května.

Podle starostky Lucie Peškové (bezpartijní) se o stavbu větrných elektráren u Sazomína zajímá jeden soukromý investor, obci za to nabízí finanční příspěvky.

„Tohle je takový zásah, že jsme si řekli, ať si to lidé rozhodnou sami," uvedla starostka Lucie Pešková. Jakou částku slibuje investor obci za větrníky, neuvedla.

V Sazomíně, který je na hlavní silnici 37 mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou, bydlí okolo 250 lidí. Voličů bylo v této obci při loňských komunálních volbách v seznamu zapsáno 187. V místním referendu budou lidé odpovídat na otázku: Souhlasíte s výstavbou tří větrných elektráren na katastru obce Sazomín?

Elektrárny chtějí ve Stonařově a v Suché

Na větrné mapě Česka patří Vysočina mezi potenciálně nejzajímavější oblasti, o stavbu větrníků se kvůli zdražování energií investoři poslední dobou zajímají na mnoha místech. Možnost vzniku větrného parku v březnu schválili zastupitelé Stonařova na Jihlavsku, ještě o něco dřív uzavřela smlouvu o spolupráci s investorem sousední obec Suchá.

Zastupitelé ve Stonařově s 1100 obyvateli před hlasováním o větrnících zjišťovali názor místních v anketě. Podle webu městyse se jí zúčastnilo skoro čtyřiačtyřicet procent obyvatel ve věku od 18 let. Z 378 platných anketních lístků se pro větrníky vyslovilo 302, tedy 80 procent.

Na území Kraje Vysočina jsou zatím tři místa s větrnými elektrárnami, u Pavlova na Jihlavsku a u obcí Věžnice a Kámen na Havlíčkobrodsku. Poslední větrníky u Věžnic byly postavené v roce 2009. Kraj Vysočina tyto elektrárny nechtěl, s odkazem na to, že by vysoké stožáry poškodily krajinný ráz.

Koncem minulého měsíce kraj informoval o tom, že chce pořídit aktualizaci Zásad územního rozvoje s vymezením ploch, kam nebude možné umístit obnovitelné zdroje energií včetně větrných elektráren. Zástupci kraje tehdy uvedli, že vnímají nynější energetickou situaci, ale že za důležité zároveň považují zachování typického charakteru krajiny, například kvůli cestovnímu ruchu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky referendum, energie, Sazomín, větrná elektrárna, Stonařov, Suchá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ano, nebo ne. V Sazomíně na Žďársku bude v květnu referendum kvůli větrným elektrárnám | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.