Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zdražování elektřiny navzdory. Na skále ve Víru by měla znovu být umělá ledová stěna

Víru na Žďársku by měla být v zimě přes zdražení elektřiny znovu umělá ledová stěna, pokud bude dost velký mráz. Vodní čerpadlo používané při vytváření ledopádu na skále nemá tak vysokou spotřebu elektrického proudu, aby to rozhodlo o tom, že ledová stěna nebude, řekl Slávek Matuška ze spolku, který stěnu pro lezce v ledu léta připravoval. Minulou zimu se vírskou stěnu kvůli počasí zprovoznit nepodařilo, bylo to podruhé za 13 let.

„Vzhledem k tomu, jaký je 'absťák' ze strany ledolezců po ledu, který poslední roky nějak nebyl, si myslím, že návratnost by byla i při tom zdražení elektřiny," řekl Slávek Matuška k nadcházející zimní sezoně. Podotkl, že spolek podle svých zkušeností počítá s tvorbou ledové stěny spíš začátkem nového roku, protože Vánoce a Nový rok bývají na blátě. Proto členové spolku obvykle chystají skálu na ledování až před vánočními svátky. To je období, kdy už také lidé přestávají navštěvovat zajištěné cesty na skalách ve Víru, takzvané via ferraty.

Myšlenka vytvořit ledovou stěnu pochází od místních horolezců. Inspirací jim byl zdejší potok, který stéká do Svratky přes několik skalních stupňů a v zimě se na něm tvoří ledová kaskáda. Právě zde byly ve Víru poprvé použity cepíny a mačky. První pokus proběhl v roce 2006, jen na jiném místě. Na současném místě, tedy na skále u Svratky, se ledová stěna objevuje od roku 2008. Tato atrakce se stala natrvalo domovem ledového lezení v České republice a každý ho dnes zná pod názvem Ledová stěna.

Pohyb na zajištěných skalních cestách ve Víru je na vlastní nebezpečí, lidé by měli mít odpovídající výbavu a přilbu. Listopadové počasí zatím návštěvníkům přálo, docela hojné objednávky na vybavení jsou podle Matušky v půjčovně i na víkend, který si lidé prodlužují kvůli čtvrtečnímu svátku.

Umělý ledopád je na skále u Svratky většinou do 40 metrů výšky, lezecké trasy pro běžné výstupy bývají do 20 až 25 metrů. Stěnu připravuje spolek Ledová stěna Vír. Minulé roky se tam lezci v ledu také závodili. V roce 2021 byl závod Vírský cepín zrušený, organizátory odradila složitá jednání o podmínkách pořádání akce při tehdejších protiepidemických opatřeních.

Služby průvodce 

V příštím roce se nabídka pro lezce v ledu i na skalách bude rozšiřovat o různé kurzy a služby průvodce. Slávek Matuška pracoval jako armádní instruktor v lezení, poslední léta jako vedoucí instruktor. Od ledna bude v civilu a bude se věnovat těmto aktivitám ve Víru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ledová stěna Vír | Zdroj Ledová stěna Vír

Štítky skála, spolek, horolezectví, rekreace, počasí, kondice, energie, Vír, elektřina, zima, okres Žďár nad Sázavou, Svratka, Vánoce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdražování elektřiny navzdory. Na skále ve Víru by měla znovu být umělá ledová stěna | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.