Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Svratku a Svratouch spojí cyklostezka za 14 milionů korun. Při stavbě se udělají i tůně

Město Svratku na Žďársku a obec Svratouch na Chrudimsku letos propojí cyklostezka. Dotovaná stavba za zhruba 14 milionů korun začala zjara. Nová stezka povede podél potoka Řivnáče a bude měřit okolo půl kilometru. Na další skoro tříkilometrovou cyklostezku do Herálce shání město dotace, řekl starosta František Mládek (nestraník). Vzhledem k tomu, že jde o území CHKO Žďárské vrchy, budou mít stezky zpevněný povrch bez asfaltu.

Ze Svratky do blízké obce Svratouch, která už ale leží v Pardubickém kraji, vede frekventovaná silnice druhé třídy směrem na Krounu. Na financování cyklostezky se bude Svratouch podílet. Jeho starosta Jiří Socha (nestraník) řekl, že stezka povede krásnou přírodou a bude to asi o polovinu kratší cesta než po silnici, kde lidé navíc musí do kopce a hrozí, že je tam srazí auto. Při stavbě cyklostezky se budou dělat i tůně, což je podle starosty požadavek ochrany přírody. „Bez toho by nám to razítko nedali," uvedl Jiří Socha.

Na plánovanou cyklostezku do Herálce, obce blízko Žákovy hory, požádala Svratka o dotace kraj i Státní fond dopravní infrastruktury. Pokud uspěje, mohlo by se stavět příští rok. „Doufáme, že nám bude vyhověno," řekl František Mládek. Předpokládaná cena této stezky je přes 23 milionů korun včetně DPH. „Bude to pěkné, půjde to hodně lesem," podotkl.

Telč pro chodce a cyklisty udělá podchod pod silnicí a stezku do Volevčic. Vyjde skoro na 6 milionů

Telč na Jihlavsku letos vybuduje cyklostezku do Volevčic, která bude měřit okolo 1,5 kilometru. Jde o stavbu s předpokládanou cenou 5,9 milionu korun, na kterou město dostalo dotaci. Cyklistům a pěším bude sloužit také nový podchod, který nechá...

Sousední Subregion Velké Dářko, který zahrnuje sedm obcí, nechal zpracovat studii na cyklostezky. Konkrétní projekty připravené zatím nejsou. „Je to nějakým způsobem navržené a teď se diskutuje (s majiteli pozemků), jestli to tak jde. Jsme i v CHKO, takže ono to naráží na víc problémů," řekl předseda subregionu a starosta Světnova Pavel Štefan (ČSSD). Podotkl, že se ale například podařilo obnovit místní komunikaci ze Světnova na Stržanov u Žďáru nad Sázavou, kterou využívají i rekreační sportovci. Při stavbě kanalizace byla obnovená také stará cesta ze Světnova do Škrdlovic. „Zvažujeme, že ji do budoucna nějakým způsobem zpevníme," řekl.

Na celé Vysočině bylo na začátku minulého roku podle údajů kraje téměř 140 kilometrů cyklostezek.

Nová cyklostezka v Jihlavě

Město Jihlava rozšíří síť cyklostezek, stavba další z nich začne už letos v květnu. Díky ní už nebudou muset cyklisté jezdit po frekventovaných silnicích. Zmíněná nová cyklostezka povede od kaštanové aleje po ulici Telečská. Stezka o délce 793 metrů bude odvádět cyklisty z vysoce frekventované silnice směrem od Pelhřimova.

Trasa cyklostezky je rozdělena na dva samostatné úseky. Jeden podél výpadovky na Pelhřimov od kaštanové aleje po podjezd pod obchvatem Jihlavy a druhý úsek od úrovňové křižovatky u kotelny pod hřbitovem po napojení na stávající cyklostezku Na Skalce u ulice Telečská. „Stezka bude odvádět cyklisty z vysoce frekventované silnice směrem od Pelhřimova, ulice Žižkova a U Hřbitova,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška s tím, že celá cyklostezka by měla být hotová do poloviny listopadu.

Konec jízdy po frekventovaných silnicích. V Jihlavě začne stavba nové cyklostezky, povede od kaštanové aleje

Město Jihlava rozšíří síť cyklostezek, stavba další z nich začne už letos v květnu. Díky ní už nebudou muset cyklisté jezdit po frekventovaných silnicích. Ve městě je aktuálně vybudováno 39 kilometrů stezek a tras pro cyklisty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky stavby, správa, cykloturistika, Žďársko, cyklostezka, Svratka, Svratouch, silnice, Herálec, okres Žďár nad Sázavou, okres Chrudim, CHKO Žďárské vrchy, Jihlava, cyklista

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svratku a Svratouch spojí cyklostezka za 14 milionů korun. Při stavbě se udělají i tůně | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.