Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Žďár nad Sázavou přidal za dva roky 121 parkovacích míst. Zvažuje parkovací domy

 Ve Žďáru nad Sázavou přibylo v posledních dvou letech 121 parkovacích míst, městu se letos zároveň podařilo z veřejných ploch odstranit 36 autovraků. Vzhledem k narůstajícímu počtu aut radnice zvažuje zavedení parkovacích zón se zvýhodněním pro lidi s trvalým bydlištěm ve městě. Přibývat by měly jednosměrné ulice a v budoucnu zřejmě i parkovací domy. Novinářům to řekl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město).

Parkovací domy podle starosty začínají být zajímavou variantou i pro menší a střední města. Ve Žďáru nad Sázavou s 20 500 obyvateli už územní studie počítá s parkovacím domem u městské polikliniky v centru. Starosta předpokládá, že takové projekty by kvůli jejich ceně nejspíš vznikaly ve spolupráci soukromého a veřejného sektoru.

„Parkování jako v každém městě je problém, protože ta města nebyla plánovaná pro tak enormní dopravu. Parkovacích míst není nikdy dostatek," řekl starosta Martin Mrkos k situaci ve Žďáru nad Sázavou. Doplnil, že se tím zabývá generel dopravy, který radnice představí v září.

Díky investici za 950 tisíc korun včetně daně teď město přidalo 15 parkovacích míst v Purkyňově ulici. Další místa pro stání aut se uvolnila odtažením autovraků. Místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO) podotkla, že od loňska je to jednoduší proces.

Po 3 měsících přijde na řadu likvidace 

Pokud má auto půl roku propadlou technickou kontrolu, město upozorňuje na možnost odtahu majitele, a pokud se ho nepodaří dohledat, umístí oznámení na vozidlo. „Potom auto odtahujeme na odstavné parkoviště, a pokud se nikdo nepřihlásí, tak po třech měsících je necháváme ekologicky zlikvidovat," uvedla místostarostka Ludmila Řezníčková.

Kromě 36 aut, které nechala radnice od začátku letoška odstranit, teď řeší dalších pět vozidel a vytipovaná má i další auta s propadlou technickou kontrolou. Řezníčková uvedla, že auta určená k likvidaci si zdarma odvážejí specializované firmy. Pokud některá vozidla nebudou ve špatném stavu, uvažuje radnice i o tom, že je nabídne jiným zájemcům v dražbě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PublicDomainPictures

Štítky automobilová, správa, Žďár nad Sázavou, parkování, doprava, radnice, Martin Mrkos, Ludmila Řezníčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďár nad Sázavou přidal za dva roky 121 parkovacích míst. Zvažuje parkovací domy | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.