Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lezecké stěně ve Víru ublížila obleva, vrstva ledu rychle zmizela. Oteplení ukončilo i bruslení

Lezení na umělém ledopádu na skále ve Víru na Žďársku, které začalo během uplynulé soboty, zkomplikovala obleva. Slabá vrstva ledu podle Slávka Matušky, předsedy spolku Ledová stěna Vír, rychle mizela. Spolek ledopád připravuje od roku 2009. Minulou zimu se ho kvůli teplému počasí vůbec nepodařilo zprovoznit. Letošní zimu byl v sobotu 23. ledna přístupný poprvé.

„Je tady na ledolezení dost vysoká teplota a ta vrstva už tak nebyla nijak extra tlustá, teď ještě ubývá. Úbytky jsou znatelné téměř před očima," řekl v sobotu Slávek Matuška. Lezení kvůli tomu není úplně komfortní. Zatímco dřív bylo možné udělat až třiceticentimetrovou vrstvu ledu, která oteplení zvládla, letošní mrazy zatím dovolily ledovat vrstvu místy jen okolo pěti až deseti centimetrů. Při nižší vrstvě také hrozí, že led nevydrží záseky cepíny, které lezci používají. Výhled předpovědi počasí není podle Matušky příznivý. Teplo bude zřejmě i příští víkend.

FOTO: Ve Víru vznikl umělý ledopád, ode dneška je přístupný. Kvůli covidu omezeně

Na skále ve Víru na Žďársku opět vznikl umělý ledopád. Zájemcům je přístupný ode dneška. Lezení v ledu ale bude umožněné omezenému počtu lidí, kteří se předem zaregistrují. Vzhledem k epidemii tam nenajdou obvyklý servis, vyjma toalet bude...

Kvůli epidemické situaci spojené s covidem-19 spolek omezil návštěvnost. Opatření konzultoval s hygieniky. Vypsal registrace denně pro 14 zájemců. Termíny byly brzy obsazené. „Ledová stěna je v tuto chvíli braná jako přírodní ledopád, my organizujeme jen kapacitu, jinak jsou lezci v podstatě venkovní sportující," řekl Matuška.

Lidé mohou otestovat až 17 tras 

Na přibližně 40 metrů vysoké skále ve Víru je obvykle možné po ledu vystoupat do výšky asi 25 metrů, přístupných bývá až 17 tras, během soboty jich byla méně než polovina.

Obleva ukončila na Vysočině i bruslení na zamrzlých rybnících. Přístupné není ani venkovní kluziště s uměle chlazeným ledem v Rouchovanech na Třebíčsku, řekl jeho správce Miroslav Horký. V provozu naopak i přes teplejší počasí zůstává sjezdovka Čeřínek u Jihlavy. Jako jinde je tam kvůli vládním opatřením mimo provoz lyžařský vlek. Objednané lyžaře ale tahají na lanech na kopec skútry.

Provozovatelé sjezdovky Čeřínek budou tahat lyžaře skútrem. Nutná bude rezervace

Provozovatelé sjezdovky Čeřínek u Jihlavy na své facebookové stránce uvedli, že od dnešního odpoledne budou na kopec vozit lyžaře na lanech za skútry. Sjezdovka bude pro veřejnost zavřená a dostanou se tam jenom ti, kteří se zaregistrují do...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ledová stěna Vír / Facebook

Štítky rekreace, počasí, Vysočina, Vír, led, stěna, lezení, obleva, okres Žďár nad Sázavou, bruslení, HC Dukla Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lezecké stěně ve Víru ublížila obleva, vrstva ledu rychle zmizela. Oteplení ukončilo i bruslení | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.