Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Ve Víru vznikl umělý ledopád, ode dneška je přístupný. Kvůli covidu omezeně

Na skále ve Víru na Žďársku opět vznikl umělý ledopád. Zájemcům je přístupný ode dneška. Lezení v ledu ale bude umožněné omezenému počtu lidí, kteří se předem zaregistrují. Vzhledem k epidemii tam nenajdou obvyklý servis, vyjma toalet bude zavřená také chata pod skalami, v níž se jindy mohli horolezci ohřát a převléknout, řekl Slávek Matuška ze spolku Ledová stěna Vír, který ledování zajistil.

Zájemci o lezení se registrují na webu. Na ledové stěně se bude střídat po čtyřech hodinách nejvýše sedm dvojic. „Což je kapacita, která by měla zajistit sportování v otevřeném prostoru s dostatečnými rozestupy," řekl Slávek Matuška. Lezeckých cest bude sedm, zatímco minulé roky jich bylo 17. Dodal, že stěna bude přístupná podobně jako přírodní ledopád v krkonošském Labském dole.

Spolek nebude vybírat vstupné, ale lezení také nebude připravovat. „Prostě je tam led na skále a je umožněno tam s určitým omezením přijít. Potom záleží jenom na lidech samotných, jestli budou schopní ten led nějakým způsobem využít a zdolat," uvedl Matuška. Půjčovna vybavení, cepínů či maček, bude fungovat přes okénko, na základě objednávky.

Přibližně 40 metrů vysokou skálu ve Víru připravili organizátoři na lezení v ledu podvanácté. Loni poprvé se jim umělý ledopád vytvořit nepovedlo, protože skoro nemrzlo. Lezecké cesty používané pro běžné výstupy jsou do 25 metrů výšky.

Podmínky pro běžkaře jsou stále slušné 

Přestože se na Vysočině v posledních dnech dostávají teploty nad nulu, stále jsou na řadě míst stopy pro běžkaře, ale sníh byl během pátku mokrý. Přehled lyžařských tras na Žďársku je na facebooku destinační společnosti Koruna Vysočiny, stopy se upravují i na Jihlavsku nebo v okolí Humpolce.

Mnoho běžkařů přijelo minulý víkend do vrcholových partií kolem Nového Města na Moravě, podle tamních lidí byly problémy s parkováním i pořádkem. Podle starosty Tří Studní Miloše Brabce by bylo pro všechny příjemnější, kdyby si běžkaři vybírali i méně známá místa v širším regionu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ledová stěna Vír / Facebook

Štítky rekreace, počasí, ledopád, Vír, Vysočina, skála, okres Žďár nad Sázavou, běh na lyžích, lezení, Kraj Vysočina, Facebook, Labský důl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Ve Víru vznikl umělý ledopád, ode dneška je přístupný. Kvůli covidu omezeně | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.