Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novoměstští radní navrhují odejmout čestné občanství Klementu Gottwaldovi

V Novém Městě na Moravě se možná sníží počet jmen na seznamu čestných občanů. Radní města totiž navrhli odejmout čestné občanství komunistickému prezidentovi Klementu Gottwaldovi. Zastupitelé tento návrh projednají 1. června.

Prezidentu Gottwaldovi bylo čestné občanství uděleno v roce 1948, tehdy ještě jako předsedovi vlády.

Podle novoměstského starosty Michala Šmardy si město při příležitosti letošních 75 let od konce druhé světové války připomínalo řadu tamních osobností, které prokázaly hrdinství nejen během války. „Tak jsme si uvědomili, že je mezi nimi člověk, který za prvé nemá vztah k Novém Městu prakticky žádný a za druhé se do dějin zapsal negativně," řekl Michal Šmarda. Podle něj je to svým způsobem znevážení lidí, kterým město čestné občanství v minulosti udělilo.

Čestné občanství Nového Města na Moravě v minulosti získali mimo jiné bojovníci proti fašismu, umělci spojení s městem, i českoslovenští prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a v roce 1946 armádní generál a pozdější prezident Ludvík Svoboda.

Občanství odebrala i Jihlava a Třebíč 

Od roku 2009 je čestným občanem Nového Města na Moravě také tamní rodák Jiří Brady (1928 až 2019), který jediný ze čtyřčlenné rodiny přežil věznění v nacistických koncentračních táborech. Od roku 1951 žil v Kanadě. Podnikal, pomáhal ale také dalším emigrantům a přednášel o hrůzách holokaustu. Od letošního ledna má Nové Město na Moravě také ulici Bradyových.

Klement Gottwald byl československým prezidentem pět let od června 1948. Za jeho éry se na počátku 50. let odehrálo mnoho politických vykonstruovaných procesů. Vyneseno bylo přes 230 rozsudků smrti, přes 100 tisíc občanů komunistická justice odsoudila k doživotí či mnohaletým vězením.

Čestné občanství už dříve Gottwaldovi odebrala například města Jihlava, České Budějovice a po delší debatě loni i Třebíč.

Ohodnoť článek

Foto moderni-dejiny.cz | Zdroj ČTK

Štítky Klement Gottwald, občanství, Nové Město na Moravě, radní, zastupitelstvo, druhá světová válka, Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš, Ludvík Svoboda, holokaust, Jihlava, Třebíč, Jiří Brady

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novoměstští radní navrhují odejmout čestné občanství Klementu Gottwaldovi | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.