Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žďárská radnice po deseti letech zvýší nájem ve svých bytech. O dvanáct procent

Ve Žďáru nad Sázavou stoupne od března příštího roku nájemné v obecních bytech o 12 procent na 55,40 koruny. Výše nájemného se v těchto bytech neměnila deset let, jejich nájemníci zatím za metr čtvereční měsíčně platí 49,46 koruny. Vyplývá to z údajů, které poskytla radnice. Město spravuje okolo 550 bytů.

Ke zvýšení nájmů rada města přistoupila i vzhledem k růstu cen stavebních prací, energií, apod., uvedl starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Index spotřebitelských cen se podle jeho údajů od roku 2010 do loňska zvýšil o 21,5 procenta, proto považuje avizovaný růst nájemného za přiměřený a citlivý i ze sociálního hlediska.

„Smlouvy, které se podepíší po 1. lednu 2020, budou mít už v sobě zanesenou i inflační doložku, která bude nájem automaticky valorizovat podle inflace," doplnil starosta Martin Mrkos. Zvyšování nájmů je podle něj limitované ze zákona, za tři roky nemůže převýšit hranici 20 procent.

Žďáru nad Sázavou s 21 tisíci obyvatel patřilo podstatně víc bytů, ale před lety velkou část privatizovalo. V bytovém fondu, který městu zůstal, jsou i domy s pečovatelskou službou. Poslední dobou město připravovalo pozemky pro bytovou výstavbu, ale byty samo nestavělo. Podle nedávných prohlášení se žďárská radnice v tomto volebním období plánuje ke stavbě bytových domů vrátit.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, správa, nájem, radnice, Žďár nad Sázavou, Martin Mrkos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žďárská radnice po deseti letech zvýší nájem ve svých bytech. O dvanáct procent | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.