Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Třebíč chce zklidnit dopravu v židovské čtvrti. Turisté se musí proplétat mezi auty

Třebíčská radnice by výhledově chtěla omezit dopravu v židovské čtvrti, která je od roku 2003 zapsaná mezi památkami UNESCO. Turistů tam rok od roku přibývá, musejí se proplétat mezi auty. Na druhou stranu tam lidé bydlí, řekl starosta Pavel Pacal (Pro Třebíč). Radní města rozhodli zadat zakázku na vypracování studie, z níž by mělo vyplynout, jaká opatření lze v židovské čtvrti uskutečnit.

Židovská čtvrť, unikátní soubor 123 domů, je v seznamu UNESCO spolu se hřbitovem a bazilikou svatého Prokopa. Podle městského kulturního střediska loni návštěvnost Třebíče stoupla skoro o 12 procent. Informační centra obsloužila přes 147 tisíc lidí, v roce 2017 jich bylo přibližně 132 tisíc.

Bazilika láká především tuzemské návštěvníky, pro zahraniční turisty je nejatraktivnější židovská čtvrť.

„Termín, kdy bychom chtěli, aby to dopravní omezení bylo funkční, je 1. 1. 2021," uvedl starosta Pavel Pacal. Náklady na studii odhadl nejvýše v řádu statisíců korun.

Těch automobilů a dopravních prostředků v židovské čtvrti je strašně moc a my bychom to rádi nějakým způsobem regulovali," řekl Pacal. Kromě nebezpečí pro pěší podle něj dopravou po dlážděných ulicích trpí i statika cenných domů. Parkoviště přitom poblíž židovské čtvrti jsou, například na Podzámecké nivě. „Nicméně lidé těch 150 metrů pěšky jít nechtějí," podotkl.

Možný vjezd jen pro rezidenty

Podle Pacala bude možná nejlepší pouštět do židovské čtvrti pouze rezidenty. Studie by se měla zabývat i parkováním aut. Jeho zákaz v židovské čtvrti vidí Pacal jako problematický i kvůli tomu, že budovy jsou z 90 procent soukromé.„Ti lidé tam bydlí, případně tam mají své provozovny," řekl. Dodal, že je obtížné říci, že se na ulici parkovat nebude a neříci, kde obyvatelé čtvrti mají parkovat.

Autoři | Foto vysocina.eu

Štítky židovská čtvrť, doprava, radnice, Třebíč, Pavel Pacal, Světové dědictví UNESCO, Bazilika svatého Prokopa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč chce zklidnit dopravu v židovské čtvrti. Turisté se musí proplétat mezi auty | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.