Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letecká základna u Náměště nad Oslavou hostí cvičení Dark Blade

V České republice se poprvé koná mezinárodní cvičení Dark Blade 2019. Hostí ho 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou. Kromě českých vojáků se ho zúčastní i vojáci z dalších pěti evropských zemí. Budou trénovat i ostré střelby, vysazování parašutistů a potápěčů, přepravu lidí i psů nebo třeba noční lety. Cvičení konané pod záštitou Evropské obranné agentury (EDA) je naplánované do 3. června, řekla mluvčí cvičení Zuzana Špačková.

Hlavní části cvičení se budou konat ve vojenských újezdech Libavá a Boletice, cvičit se bude i v okolí Náměště, na Březině nebo u bechyňské posádky a na prostějovském letišti.

Podle Špačkové první zahraniční účastníci dorazí 13. května. „Budou přistávat i velká letadla přivážející podporu jednotlivým státům. Samotné cvičení propukne 20. května," řekla Zuzana Špačková. Jeho hlavní letecká část skončí 31. května.

Úkolem cvičení bude především nácvik mezinárodní spolupráce při přípravě a plánování letů, jednotlivé armády ale budou moct cvičit i podle svých požadavků. V plánu tak jsou třeba transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování, lety s nočním viděním nebo vzdušná ochrana konvoje.

Cvičení Dark Blade se zúčastní asi 800 českých a 300 zahraničních vojáků z Belgie, Německa, Polska, Maďarska a Slovinska.

Foto Dark Blade / Facebook | Zdroj ČTK

Štítky armáda, letectví, cvičení, Dark Blade, Náměšť nad Oslavou, Česko, Evropská obranná agentura, Blade, Libavá, Boletice, Německo, Polsko, Belgie, Maďarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letecká základna u Náměště nad Oslavou hostí cvičení Dark Blade | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.