Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Třebíč bude pokračovat v rekonstrukci říčních lázní Polanka. Dokončení oprav se plánuje na příští rok

Památkově chráněnou budovu s převlékárnami někdejších říčních lázní Polanka v Třebíči letos na podzim čeká druhá etapa celkové opravy. Kompletně bude oprava za zhruba 3,8 milionu korun, na kterou přispěje ministerstvo kultury, dokončena příští rok. ČTK to dnes řekl starosta Pavel Janata (KDU-ČSL). Dřevěný objekt z roku 1934 navrhl architekt Bohuslav Fuchs.

Rekonstrukce začala loni na podzim základním statickým zajištěním objektu a výměnou poškozených nosných sloupů. Letos bude obnova budovy pokračovat renovací dřevěných prvků. "Objem prací bude činit přibližně 1,6 milionu korun, z toho jeden milion pokryje dotace z Programu záchrany architektonického dědictví," řekl Janata. V příštím roce čeká lázně na Polance poslední třetí etapa, která zahrne všechny dokončovací práce.

Do historických převlékáren nyní návštěvníci z bezpečnostních důvodů nemohou chodit. Podle vedení města je to příliš neomezuje, protože jsou zvyklí využívat hlavně moderní převlékárny přímo u bazénu. Fuchsovu budovu chce město zachovat především pro její architektonickou hodnotu.

Říční lázně Polanka vznikly na bývalé valdštejnské louce na podklášterské straně řeky Jihlavy, pojmout mohly až 1200 lidí. Slavnostně byly otevřeny 27. května 1934. Koncem 70. let byl v tomto místě vybudován plavecký areál. Dnes jsou zde bazény, skokanská věž, tobogán a několik hřišť. Městské koupaliště provozuje firma Yashica. Ročně ho navštíví desítky tisíc lidí. 

Autoři | Foto visittrebic.eu

Štítky Třebíč, oprava, lázně, Pavel Janata, Bohuslav Fuchs, KDU-ČSL, Program záchrany architektonického dědictví, YASHICA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč bude pokračovat v rekonstrukci říčních lázní Polanka. Dokončení oprav se plánuje na příští rok | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.