Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Pátek 13. září 2024  |  Svátek má Lubor
Bez reklam

Do školních lavic s předstihem. Pro 35 studentů byla dnes v Dukovanech zahájena Letní univerzita

Studenti si ještě užívají poslední týden letošních letních prázdnin. Ne však všichni. Někteří již usedli do lavic. Třeba v Jaderné elektrárně Dukovany (JED), kde dnes ředitel Roman Havlín zahájil studium na Letní univerzitě.

Konkrétně jde o 35 vybraných studentů a studentek českých vysokých škol. Ti mají na programu odborné přednášky i pobyt v nejpřísněji střežených prostorách jaderné elektrárny. „Sami energetici potvrzují, že absolventi této unikátní vzdělávací akce mají velkou šanci najit uplatnění v jaderné energetice," nastínil mluvčí JED Jiří Bezděk

Vedle teoretické výuky, exkurzí do elektrárny, na odborná pracoviště nebo večerního volnočasového programu čekají studenty i zkoušky. Závěrečná se uskuteční v posledním dni univerzity v pátek 6. září. 

Na Letní univerzitu se přihlásilo 120 studentů, prestižní dvoutýdenní odborný pobyt v jaderné elektrárně absolvuje jen 35 z nich. Tyto studenty vybrali odborníci. „Už s předstihem musela třicítka účastníků absolvovat psychodiagnostické vyšetření stejně jako zaměstnanci elektrárny. Díky tomu se mohou dostat do míst, která jsou jinak nepřístupná. Studentkám a studentům z například brněnského Vysokého učení technického, ostravské Vysoké školy báňské či Masarykovy nebo Mendelovy univerzity v Brně se v průběhu dvou týdnů bude věnovat přes 70 odborníků ze společnosti ČEZ," dodal Bezděk. 

Jak prozradil ředitel Roman Havlín, absolventi tvoří statisticky třetinu až polovinu budoucích zaměstnanců, z nichž se mnozí stanou i operátory blokových dozoren („velínů“). „Už nyní víme, že osm účastníků této Letní univerzity splňuje přísné požadavky na operátory sekundárního okruhu,“ řekl Roman Havlín. 

A zdaleka nejde jen o studenty, letošní Letní univerzity se účastní i šest studentek. Oborově je u studentů téměř z poloviny zastoupena oblast strojní, ze čtvrtiny obor elektro a jaderné fyziky. Zbytek doplňují obory stavební, chemie, bezpečnost nebo IT.

„Největší úspěch bude mít jistě exkurze přímo k reaktoru nebo možnost podívat se do chladicí věže. Kromě odborného programu dostanou studenti možnost besedovat s kolegy z různých odborností a domluvit se také na případné budoucí spolupráci na diplomce nebo stipendiu,“ sdělila Linda Navrátilová, hlavní organizátorka akce za ČEZ.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jaderné elektrárny Dukovany

Štítky vzdělání, škola, léto, student, elektrárna, energetika, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do školních lavic s předstihem. Pro 35 studentů byla dnes v Dukovanech zahájena Letní univerzita | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.