Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Dukovanech proběhne mimořádná zkouška sirén se speciálním kolísavým zvukovým signálem

Jako každou první středu v měsíci, i zítra proběhne pravidelná zkouška sirén. V Dukovanech na Třebíčsku, kde stojí jaderná elektrárna, ve středu 3. dubna lidé uslyší z areálu elektrárny speciální kolísavý zvukový signál.

„Kolísavý tón v délce 140 sekund bude znít v areálu elektrárny přesně v časech 12:00 a 12:15. Tyto speciální akustické signály budou znít souběžně s celostátní zkouškou sirén," sdělil mluvčí elektrárny v Dukovanech Jiří Bezděk. 

Testování sirén musí Jaderná elektrárna Dukovany provádět současně s pravidelnými celostátními zkouškami sirén varovného sytému v České republice, které se obvykle provádí každou první středu v měsíci.

Energetici musí navíc v půlročních intervalech otestovat vnitřní areálové sirény s kolísavým tónem v délce 140 sekund, který je rozdílný oproti zvukovému signálu při celostátních zkouškách sirén.

Dodal, že areálové sirény jsou zvukově výrazné a lidé je mohou zaznamenat v okolních obcích vzdálených od elektrárny i přes deset kilometrů. „Obyvatelé na tento speciální kolísavý zvukový signál nemusí nijak reagovat,“ řekl Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany. Energetici na provádění mimořádné zvukové zkoušky upozorňují předem obecní úřady a obyvatele regionu, aby předešli případným nejasnostem.

Ve dvacetikilometrovém okolí elektrárny, v tzv. zóně havarijního plánování, energetici navíc provozují 238 sirén, které jsou centrálně spouštěny z krajských operačních a informačních středisek Hasičského záchranného sboru České republiky nebo v případě potřeby přímo z elektrárny. „V současnosti probíhá obnova původních rotačních sirén za nové, které umožňují spouštění nejen zvukového signálu, ale také sdělení důležitých informací," doplnil mluvčí Bezděk. 

Ohodnoť článek

Foto Jaderná elektrárna Dukovany | Zdroj Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky siréna, elektrárna, signalizace, zkouška, testování, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dukovanech proběhne mimořádná zkouška sirén se speciálním kolísavým zvukovým signálem | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.