Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaroměřicemi se potuluje pes Daryk, domů se mu zatím nechce. Odchyt nechte na nás, žádá město veřejnost

Týden před Vánocemi, 16. prosince 2023, začalo v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku pátrání po zaběhlém psu, který slyší na jméno Daryk. Od té doby se po městě toulá a zatím se ho nedaří odchytit.

Podle informací na webu obce jde o velice plachého psa, který není agresivní. Je očkovaný, kastrovaný a odčervený. Na černém těla má výraznou bílou náprsenku. Majitelům, kteří ve městě bydlí, utekl 16. prosince ze zahrady.

„Přestože jsme mnohokrát denně vyjížděli k zásahu a poslední dva dny před koncem loňského roku jsme strávili spoustu hodin sledováním psa, jemuž se nám podařilo vpravit do návnady sedativa, úspěšní jsme bohužel nebyli. Na doporučení veterináře je nutné ponechat psa v klidu. Pokud je zvíře stresováno, účinek sedativa se oslabuje, anebo je sedativum zcela neúčinné. Věřte, že děláme, co můžeme, aby se odchyt zdařil a pes byl vrácen do svého domova. Bohužel u velmi vitálních, zároveň chytrých a plachých zvířat to bývá někdy obtížné. Jak jsme byli instruováni, nemálo takových jedinců bylo odchytáváno i několik měsíců, než se došlo ke zdárnému výsledku," popsal aktuální situaci starosta města Jaroslav Soukup. 

Spolupráce obyvatel 

Město své obyvatele poprosilo o trpělivost a spolupráci. Lidé by psa neměli honit a pokoušet se o jeho odchyt. „V obvyklých případech nekonfliktní zvíře se ve stresu může začít bránit. K odchytu jsou způsobilé pouze k tomu určené instituce, firmy nebo pověřené osoby. Odchyt provádíme v součinnosti s veterinářem. Dohlédněte, prosím, aby psa nestresovaly děti," vyzývá město na webu. 

Lidé by Daryka ani neměli krmit, protože je žádoucí, aby chodil na určená místa, která jsou dvě. „Nasycený se tam neobjeví. také se tam neobjeví, pokud je vyděšen, vystresován, jak jsme zjistili," vysvětluje dále starosta Soukup. 

Konzultace s odborníky

Dále by bylo dobré, aby občané nesháněli někoho, byť v dobrém úmyslu, kdo by mohl pomoci s odchytem psa. „Nebo aby občané nevyvolávali na sítích kampaně. To ničemu nepomůže, spíše uškodí. O tom jsme se již přesvědčili. Postupujeme po konzultacích s odborníky podle jednotného plánu. Za toto vše jsme vám vděční a předem velmi děkujeme," vzkazuje vedení města občanům. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jaroměřice nad Rokytnou | Zdroj Město Jaroměřice nad Rokytnou

Štítky pes, útěk, návnada, sedativa, odchyt, Daryk, Jaroměřice nad Rokytnou

Jaroměřicemi se potuluje pes Daryk, domů se mu zatím nechce. Odchyt nechte na nás, žádá město veřejnost | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.