Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zahrádkářům už Třebíč vrátila přes 148 tisíc korun za poplatky za odpad

Třebíč už vrátila zahrádkářům přes 148 tisíc korun za uhrazené poplatky za komunální odpad. Do konce roku očekává ještě další žádosti o vrácení. Řeší tak povinnost majitelů zahrádek platit za odpad, i když už ho jednou hradí v místě trvalého bydliště. Podle radnice to není spravedlivé. Od příštího roku bude podle starosty Pavla Pacala (Pro Třebíč) platit změněná vyhláška, která platbu v zahrádkářských koloniích zruší.

„Majitelé zahrad mnohdy platili kvůli legislativní změně poplatek za odpad dvakrát. Město Třebíč se rozhodlo, že jim ve výši toho poplatku dá dar," řekl Pavel Pacal.

Zatím platí povinnost, že vedle lidí s trvalým pobytem hradí poplatek i majitelé trvale neobývaných nemovitostí. Do této kategorie spadají i majitelé zahrádek s chatkou. Podle třebíčské radnice to ale není spravedlivé, protože majitelé už za odpad jednou platí tam, kde jsou hlášeni k trvalému pobytu, a svoz odpadu v zahrádkářských koloniích město nezajišťuje.

Schválení nové vyhlášky 

Původně navržené znění vyhlášky, kdy město majitele zahradních chat z povinnosti vyjmulo, označilo ministerstvo vnitra za nezákonné. Radnice to vyřešila tak, že lidem výši druhého poplatku darem vrací zpět. Jiná cesta podle vedení města nebyla, protože není možné zrušit povinnost k poplatku se přihlásit a uhradit ho.

Třebíč už ale schválila novou vyhlášku o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství. Znění upravila tak, aby nebylo diskriminační, z povinnosti platit za odpad jsou osvobozeni majitelé nemovitostí na vyznačeném území města, které tvoří zahrádkářské kolonie. Vyhláška bude účinná od 1. ledna příštího roku.

Za odpad v Třebíči s asi 34 tisíci obyvatel lidé platí 840 korun za rok.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, odpady, poplatek, Třebíč, odpad, radnice, Pavel Pacal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zahrádkářům už Třebíč vrátila přes 148 tisíc korun za poplatky za odpad | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.