Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Edita, Martha, Arthur, Gustav. Třebíč má nové kameny zmizelých Židů, připomeňte si jejich osudy

Město Třebíč má za sebou vzpomínkovou akci, včetně položení květin a modliteb u nových kamenů zmizelých. Ta se konala 80 let po transportech Židů z Třebíče do koncentračních táborů.

Nových jedenáct kamenů zmizelých je umístěno jako připomínka dřívějších židovských obyvatel města před jejich tehdejším bydlištěm. „Během vzpomínkové akce se lidé mohli seznámit s osudy zmíněných jedenácti zemřelých obyvatel a také si vyslechnout hebrejskou modlitbu El male rachamim (Bůh plný milosti) kantora Židovské obce Brno Jakuba Schwaba," řekla novinářům za třebíčskou radnici její mluvčí Irini Martakidisová. 

Nové kameny zmizelých

Edita Adlerová (Blahoslavova 88)

Edita Adlerová se narodila v lednu 1922. 22. května 1942 byla společně s dalšími třebíčskými Židy deportována do Terezína a o tři dny později do Lublinu. Tam byla 25. listopadu 1942 zavražděna.

Arpad, Berta, Gustav a František Löwyovi (Subakova 41)

Arpad Löwy se narodil v září 1901, pracoval jako zámečník a společně s manželkou Bertou a dvěma malými syny, žil nějakou dobu v Tovární (dnešní Subakově) ulici čp. 41. Celá čtyřčlenná rodina byla 22. května 1942 deportována z Třebíče do Terezína, o tři dny později do Lublinu, kde jejich stopa končí. 

Martha a Olga Schwarzovy (Subakova 41)

Sestry Olga, narozená v roce 1883 v Třebíči v domě číslo 43, a Martha, narozená v roce 1890 ve Vídni, sdílely velmi podobný osud. Bydlely v Třebíči v domě číslo 44, kde do smrti matky v r. 1932 pomáhaly při provozu hospody, otec zemřel v r. 1917. Později se přestěhovaly na adresu Tovární, dnes Subakova číslo 41, odkud byly obě dne 22. 5. 1942 poslány do Terezína a odtud do Lublinu, kde obě zahynuly.

Arthur Schwarz (L. Pokorného 55)

Arthur Schwarz, bratr Marthy a Olgy, se živil jako obchodník s textilem a žil ve Vídni, kde se r. 1925 oženil a narodily se mu tam tři děti. V r. 1938 se rodina po připojení Rakouska k Německu odstěhovala z Vídně do jeho rodné Třebíče a žili v Dolní ulici (dnes Leopolda Pokorného) v čísle 55. Arthur byl na příkaz gestapa spolu s dalšími dvaceti vězni v únoru 1943 poslán do Osvětimi, kde zahynul.

Ella Subak (L. Pokorného 29)

Ella Subak, rozená Schwarzkopf, se narodila 19. listopadu 1887 v Českých Budějovicích. Provdala se za Jakoba Subaka z Třebíče, kde se jim narodily dvě dcery. V březnu 1939, jen pár dní před vyhlášením protektorátu Čechy a Morava a příjezdem Hitlera do Prahy, se oběma dcerám i s jejich dětmi podařilo uprchnout do Spojených států. Ella Subak byla s dalšími třebíčskými Židy dne 22. 5. 1942 poslána do Terezína a odtud o tři dny později do Lublinu, kde zahynula. Její manžel Jakob se války nedožil, zemřel v roce 1936 a je pohřbený na třebíčském židovském hřbitově.

Emil Subak, Hanuš (Jan) Subak (Karlovo náměstí 14)

Narodil se 22.11.1886 v Třebíči, jako jeden ze čtyř sourozenců. Se svojí první manželkou Louisou měl dceru Hedi. Jeho druhou manželkou se v roce 1919 stala třebíčská rodačka Elsa, rozená Polnauerová. Emil a Elsa žili v Brně, kde se jim narodil syn Hanuš (Jan) a kde Emil otevřel úspěšnou advokátní kancelář. Deportován byl z Brna 23. 3. 1942 do Terezína a dne 1. 4. 1942 z Terezína do Piaski, kde byl zavražděn. Syn Hanuš byl ve věku 21 let zavražděn 10. 11. 1941 v Osvětimi.

Ohodnoť článek

Foto Město Třebíč | Zdroj Město Třebíč

Štítky holocaust, kameny, zmizelí, památka, vzpomínka, uctění, Třebíč, Arthur Schwarz, Edita Adlerová, koncentrační tábor Terezín, Lublin, Brno, Olga Waldschmidt, Vídeň, koncentrační tábor, Adolf Hitler, Auschwitz, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Edita, Martha, Arthur, Gustav. Třebíč má nové kameny zmizelých Židů, připomeňte si jejich osudy | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.