Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tip na výlet: Meteorologové o víkendu slibují sluníčko. Vydejte se na Mařenku za krásnými výhledy

Dnešní pozvánka na výlet směřuje na Třebíčsko, konkrétně severovýchodně od Želetavy, kde najdeme rozhlednu s poetickým jménem Mařenka. Rozhledna byla vystavěna v roce 2012 na stejnojmenném vrcholu, který je se svými 711 metry nadmořské výšky nejvyšším na celém Třebíčsku a kde už v minulosti stávala rozhledna dřevěná.

Kdo na zajímavě řešenou třicetimetrovou rozhlednu z kamene, dřeva a kovu vystoupá a zdolá jejích 156 schodů, bude za vynaloženou námahu odměněn pěknými výhledy na Javořici s vysílačem, Křemešník, Železné hory a Devět skal, Drahanskou vrchovinu, Třebíč, jadernou elektrárnu Dukovany, Pálavu s Děvínem, Českou Kanadu, Novohradské hory, Malé Karpaty, a dokonce i vrcholky Alp.

Proč vlastně Mařenka? 

Rozhledna své jméno získala po dívce Marianě (Mařence), kterou loupežníci v roce 1689 zamordovali nedaleko od místa, kde leží smírčí kámen s křížem. Původní rozhledna, která stejně tak sloužila poutníkům k výhledu do širokého a dalekého okolí, byla dřevěná a spadla při bouřce. 

Novou věž tvoří devítimetrový podstavec obložený kamenem, na něm stojí kovové schodiště doplněné dřevěnými prvky. Na vrchol věže vás vyvede konstrukčně vydařené schodiště s nízkými nášlapy.  

Otevřeno je celoročně

Rozhledna je celoročně volně přístupná a dojít sem je možné po naučné stezce Mařenka, která vede po lesních cestách a vydat se na ni mohou jak pěší, tak cyklisté. Stezka začíná v Dašově a jde soubežně s modře značenou turistickou trasou a cyklotrasou až pod Mařenku. Tam i zpět je dlouhá asi čtyři kilometry a zvládnou ji určitě i rodiče s kočárky a menší děti.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vysocina.eu, predin.cz, regiontourist.cz | Zdroj navylet.cz, kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, víkend, rozhledna, Mařenka, Želetava, Třebíčsko, okres Třebíč, schodiště, Javořice, Křemešník, Železné hory, Alpy, Třebíč, Drahanská vrchovina, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Meteorologové o víkendu slibují sluníčko. Vydejte se na Mařenku za krásnými výhledy | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.