Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Třebíč přijala romské asistenty prevence kriminality. V Jihlavě se osvědčili

Třebíč přijala dva romské asistenty prevence kriminality, budou pomáhat městským strážníkům. Přidají se zároveň do týmu ke dvěma asistentům prevence kriminality, kteří ve městě pracují pátým rokem. Rozšíření týmu o zástupce romské menšiny město dlouhodobě plánovalo. Stejné asistenty přes rok využívá krajská Jihlava a jejich pomoc se tam osvědčila, řekli zástupci městských policií a třebíčské radnice.

Na rozšíření skupiny asistentů prevence kriminality Třebíč využila program úřadu práce, který přispívá na odměny asistentů. Podle místostarosty Miloše Hrůzy (ANO) trvalo dlouho, než se našli vhodní kandidáti. Nyní už oba prochází povinným školením, pokud se osvědčí, budou moci na stejné pozici pracovat dál.

„Já jsem ze začátku z toho (využívání romských asistentů prevence) nebyl moc nadšený, na zastupitelstvu jsem vystoupil, že většinou to v těch městech nefunguje, protože na kolegiu městských policií statutárních měst a hlavního města jsme tuto otázku probírali. Bylo to politické rozhodnutí, vybrali jsme čtyři, proškolili jsme je a musím podotknout, že jsem se u nich aspoň u nás v Jihlavě mýlil. Velmi pomohli zejména v domech, kde jsou problematické rodiny, protože se znají, mají k nim blíž. Skutečně nám pomohli," řekl ředitel jihlavských strážníků Jan Frenc.

Třebíčští romští asistenti budou pracovat samostatně. „Jejich hlavní náplní práce je komunikace, upozornění, rada, pomoc, sdělení, jak se lidé mají nebo nemají chovat. Určitě nejsou oprávněni řešit nějaké protiprávní jednání," uvedla mluvčí třebíčské městské policie Lucie Šerková.

Asistenti prevence kriminality, které Třebíč zaměstnává pátý rok, pomáhají především s bezdomovci, spolupracují také se sociálním odborem či úřadem práce při vyplácení sociálních dávek, když je u jednání problémový klient, řekla Šerková. U třebíčské městské policie nyní slouží 38 strážníků a do plného stavu chybí tři.

Asistenti v krajské Jihlavě 

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě byla zahájena v květnu 2020, asistenti tak již mají za sebou první rok úspěšné práce. Pomáhají nejen městské, ale i státní policii s dohledem na bezpečnost v centru města, a svými preventivními kroky přispívají ke snižování výskytu trestných činů, monitorují veřejný pořádek a budují důvěru uvnitř komunity osob žijících v problémových lokalitách.

Asistenti v Jihlavě působí vždy preventivně, občany upozorňují například na méně závažná porušení zákona. Při zjištění závažnějších přestupků volají na místo strážníky. Výhodou asistentů je dobrá místní znalost jak lokality, tak místních poměrů. Od toho se odvíjí nejen možnost cíleného působení na již známé problémové osoby či skupiny osob, ale též efektivita a úspěšnost při řešení sporů a v rámci prevence přestupkového jednání.

„Asistenti prevence kriminality se účastní ve spolupráci s Městskou policií Jihlava pravidelných vzdělávacích aktivit s důrazem na zvyšování odborných znalostí při řešení krizových či nestandardních situací a komunikaci s cílovou skupinou, které jsou schopni následně uplatnit v reálných situacích při výkonu pracovní činnosti,“ dodává Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky správa, asistent, prevence, kriminalita, menšiny, bezpečnost, Třebíč, prevence kriminality, Jihlava, obecní policie, Úřad práce České republiky, Miloš Hrůza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč přijala romské asistenty prevence kriminality. V Jihlavě se osvědčili | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.