Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rudíkov nezískal krajskou dotaci k podpoře zubařské péče. Obec bude žádat znovu

Obec Rudíkov na Třebíčsku nezískala krajskou dotaci podporující stomatologickou péči v regionu. Důvodem byla administrativní nesrovnalost. Zubní lékař už v obci nepůsobí, ordinaci ale oficiálně nezrušil. Krajské peníze jsou přitom určené jen pro nové ordinace a lékaře. Obec bude žádost opakovat. Peníze chce využít na modernizaci ordinace, která sídlí v budově obecního úřadu. Celá budova má být za asi 15 milionů korun rekonstruována, řekl starosta obce Zdeněk Souček.

„Zubař už k nám nejezdí, už ordinuje jen v Budišově, ale naše ordinace pořád nějak visí v systému, papírově tady funguje, ale fyzicky ne," řekl Zdeněk Souček. S lékařem už jedná o oficiálním zrušení ordinace, aby mohl o dotaci na její modernizaci znovu kraj zažádat na podzim. Obec by mohla získat 300 tisíc korun. S novým zubařem už o nástupu jedná, ordinace by měla být v provozu několik hodin týdně.

Obec Rudíkov se nachází v okrese Třebíč v Kraji Vysočina. V letošním roce je zde evidováno 717 obyvatel. 

„Celou budovu obecního úřadu chceme rekonstruovat a 300 tisíc korun by se nám hodilo na část, kde ordinace vždycky byla, ale už je nevyhovující dnešním standardům," řekl Souček. Na opravu úřadu má obec zatím studii. Podala také žádost o dotaci na ministerstvo pro místní rozvoj, které ale rozhodnutí o udělení několikrát odsunulo, naposledy na konec května. „Takže pořád nevíme, jestli vůbec nějaké peníze dostaneme, původně mělo být rozhodnutí už v březnu," řekl starosta. Budovu z poloviny 19. století podle něho čeká generální oprava včetně výměny rozvodů. Práce jsou rozpánované na dva roky.

Praktik v obci skončil letos v lednu 

V budově sídlí kromě ordinace zubaře i ordinace praktického lékaře. Praktický lékař pro děti v obci ukončil činnost letos v lednu.

Kraj Vysočina nabízí dotace na podporu dostupnosti stomatologické péče od roku 2020. Zatím rozdělil 800 tisíc korun. Program je určený pro obce nebo jejich svazky. Zvýhodněné jsou obce či svazky do 10 tisíc obyvatel. Město Světlá nad Sázavou od kraje dostalo 300 tisíc korun na vybavení stomatologické ordinace, stejnou částku dostalo město Ždírec nad Doubravou na novou stomatologickou ordinaci. Humpolecká radnice získala na novou ordinaci stomatologa 200 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jarmoluk (pixabay.com)

Štítky správa, zdraví, stomatologie, zubař, dotace, Rudíkov, Vysočina, peníze, zubní lékař, Zdeněk Souček, okres Třebíč, Kraj Vysočina, Budišov, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rudíkov nezískal krajskou dotaci k podpoře zubařské péče. Obec bude žádat znovu | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.