Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová technická památka. Po letech se roztočily lopatky třebíčského větrného mlýna

Na začátku letošního roku byla v Třebíči dokončena rekonstrukce unikátního větrného mlýna. Nachází se v městské části zvané Borovina na návrší od nepaměti zvaném Kanciborek ve Dvorského ulici. Tato technická památka, jejíž lopatky se nedávno opět roztočily, bude přístupná veřejnosti.

Větrný mlýn, který v rámci rekonstrukce dostal i nové lopatky, by si lidé mohli prohlédnout od června do srpna. Součástí objektu budou i vnitřní expozice, které seznámí návštěvníky s tradičním třebíčským řemeslem – koželužstvím a obuvnictvím. V plánu je také expozice, která přiblíží příběh posledních nájemníků mlýna. Lidé se dozví také něco o mletí třísla.

Rekonstrukce v rekordním čase 

Přestože v rámci celé České republiky existovalo větrných mlýnů holandského typu značné množství, mlýn v Třebíči je účelem svého využití naprosto unikátní. Mlecí technologie, poháněná větrnou energií, zde totiž od roku 1836 sloužila k drcení stromové kůry na tříslo, nezbytný prostředek při činění kůží. Místní výroba a zpracování kůží byla od středověku jedním z nejčastějších způsobů obživy Třebíčanů. 

O opravě mlýna rozhodlo koncem roku 2018 nové vedení Třebíče. Opuštěná technická památka bude využívána pro kulturní, historické i společenské účely. Projektové i rekonstrukční práce proběhly v rekordním čase.

Původní podoba mlýna

Jedinou informaci o vnější podobě a původním vnitřním technickém vybavení mlýna obsahuje odhadní protokol z roku 1845: „Větrný mlýn je podobný kulaté věži. Je pevně postaven z tvrdého materiálu a rozdělen čtyřmi plochami z prken. Větrník měří 4 sáhy a 3 stopy (průměr u země 8 metrů) a je 8 sáhů vysoký (výška bez větrného kola 15,2 metru). Je v něm mlecí zařízení a pět párů tříselných stoup. Když se stojí u Větrníku, je po pravé straně vystavěna obytná budova č.p. 108. Mlynářský mistr Jakub Jurda oceňuje mlecí zařízení a 5 párů pěchovacích stoup na 180 zlatých C.M.“

Půl století výroby třísla

Mlýn sloužil svému původnímu účelu více než pět desítek let, klapot lopatek větrného kola zastavil v devadesátých letech 19. století až nástup parního stroje do borovinské koželužské továrny. Od té doby větrník postupně chátral a v roce 1929 opuštěný objekt odkoupila obec. 

Bydlení pro chudé

Do doby první republiky také spadají první snahy památkářů o uvědomění si technicko-historického významu objektu, městská rada však v něm v letech 1933–1935 zřídila tři malometrážní byty pro obecní chudé. Využití větrného mlýna pro účely sociálního bydlení pokračovalo i po II. světové válce. Teprve v roce 1977 radnice vystěhovala poslední nájemníky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Větrný mlýn Třebíč, MZA Třebíč, Michal Dvořák

Štítky větrný, mlýn, památka, Třebíč, větrný mlýn, technická památka, Borovina, druhá světová válka, Česko, První republika, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová technická památka. Po letech se roztočily lopatky třebíčského větrného mlýna | Třebíčsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.