Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Opravený zámek v Červené Řečici vidělo takřka devět tisíc lidí. Jedna trasa vede i bytem arcibiskupa

Na opravený zámek v Červené Řečici na Pelhřimovsku přišlo za první tři měsíce provozu takřka devět tisíc platících návštěvníků. Zatím si mohou vybrat ze dvou prohlídkových tras, do příštího léta by se nabídka měla rozšířit a připomenout i světce Jana Nepomuckého. Vedle prohlídek pořádá zámek i programy pro školy, chce nabízet také workshopy nebo koncerty, řekla Miroslava Paclová, kastelánka zámku, který je od roku 2008 majetkem družstva Zámek Šebestián. Zámek se veřejnosti po několikaleté obnově za více než 100 milionů korun otevřel v červenci.

„Byli jsme mile překvapeni, že lidé jezdili opravdu z daleka, z Karlových Varů, z Ústí nad Labem a hodně z Ostravska," uvedla Miroslava Paclová.

V říjnu je zámek otevřený od pátku do neděle, v listopadu bude přístupný o víkendech. „A pak budou prohlídky hlavně na objednávku, bližší informace najdou lidé na našem webu," řekla Paclová. 

Zámek v Červené Řečici, který je od roku 2014 národní kulturní památkou, je jediným renesančním zámkem pevnostního typu v Česku, má hradby a bašty, dřív měl i vodní příkop.

Zpestření v následujících týdnech podle kastelánky nabídne Kateřinský řemeslný trh chystaný na 25. listopadu nebo adventní program, na který zámek pozve zřejmě o dvou adventních víkendech. „Program nebudeme dělat každou adventní neděli s ohledem na to, že je tady spousta akcí v okolí, nebudeme nabídku pro návštěvníky tříštit. Víme už určitě, že nebudeme mít program na Mikuláše, protože takový program připravuje obec," řekla Paclová.

Zámek zatím zpřístupnil návštěvníkům dvě trasy, do příští letní sezony by mohly přibýt další dvě. Zámek v jedné z nich připomene i světce Jana Nepomuckého, který jako generální vikář pražského arcibiskupa Červenou Řečici opakovaně navštívil.

Zámek býval sídlem pražských biskupů a následně arcibiskupů. „Poslední arcibiskup, který zde bydlel, byl arcibiskup a pozdější kardinál Josef Beran," uvedla Paclová.

Bytem arcibiskupa vede také jeden z prohlídkových okruhů. Velkým lákadlem na trase je pak videomaping, který prostřednictvím modelu a kamer přibližuje dění v zámku a jeho okolí včetně původní cesty na Pelhřimov. Bez průvodce si mohou lidé prohlédnou nádvoří zámku a archeologickou expozici, jejímž základem jsou předměty dochované ve studni z 15. století a v černé kuchyni.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, památky, prohlídka, Červená Řečice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravený zámek v Červené Řečici vidělo takřka devět tisíc lidí. Jedna trasa vede i bytem arcibiskupa | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.