Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Podívejte se na stoletou nádrž Sedlice. Její hráz je od roku 2012 kulturní památkou ČR

Zhruba sedm kilometrů jihozápadně od Humpolce na Pelhřimovsku najdeme Vodní nádrž Sedlici. Ta byla mezi lety 1921 – 1927 vybudována na řece Želivce. Dnes slouží hlavně k zachycování splavenin, které by se dostaly do nádrže Želivka – Švihov, jež slouží k vodárenským účelům – vodou zásobuje Prahu. Sedlice v létě slouží k rekreačním účelům. To však momentálně neplatí, neboť se tato vodní plocha dostala do „červené zóny“ a hygienici zde kvůli masivnímu výskytu sinic zakázali koupání.

Trocha historie

Toto vodní dílo, které se nachází pod soutokem říčky Hejlovky a Jankovského potoka, bylo budováno mezi lety 1921 – 1927, je tedy staré sto let. Má tři hlavní části - hráz se silničním mostem, která je památkově chráněná. Dále pak ho tvoří tlaková štola elektrárny Sedlice a vyrovnávací nádrž. S ní dále souvisí vodní elektrárna Sedlice, která je vzdálená dva kilometry od hráze, a vyrovnávací nádrž Vřesník, tu najdeme severně od nádrže Sedlice.

Sedlice v číslech

- celkový objem hráze i s příslušenstvím je cca 20 000 m3
- průměrný dlouhodobý roční průtok (Qa) k profilu hráze činí 2,58 m³/s.
- stoletá voda (Q100) zde dosahuje 151 m³/s
- celkový objem zadržené vody nádrží je 2,32 milionů m3 s plochou hladiny 38 ha

V katastru obce Sedlice je 215 rekreačních chat a 13 rekreačních chalup.

Přípravné práce na výstavbě vodní nádrže Sedlice byly započaty v roce 1921 výstavbou již zmíněné tlačné štoly. Výstavba hráze byla zahájena v roce 1925 a dokončena v roce 1927.

„Agendu podniku obstaralo Zemské technické oddělení pro stavby vodní a využití vodních sil. Autorem projektu stavby byl Josef Řeřicha. Projekt bočních kaskádových stupňů a vývařiště pod hrází vznikl na základě dřevěného laboratorního modelu profesora Smrčka na České technice v Brně. Most byl postavený v duchu meziválečné moderny v roce 1927 firmou Ing. Hlava a Kratochvíl,“ upřesnila mluvčí Národního památkového ústavu Blanka Černá.

Chráněná památka

Přehradní hráz s mostovkou byly v roce 2012 prohlášeny kulturní památkou České republiky. Přes hráz zakřivenou do oblouku se klene desetiobloukový kamenný most. Přehrada i most jsou výjimečné použitím kamenného materiálu v době, kdy byl již běžně nahrazován železobetonem. Původně byla v místě nad stavidlovou věží vyhlídka, dnes zde již zhruba 20 let stojí provozní plechová stavba, která kryje ovládací zařízení hradidlové tabule. „Povrch vozovky ve výšce 6,22 metru nad korunou přepadu v koruně hráze je zadlážděný žulovými kostkami. Plastický nápis zhotovitele mostu s názvem firmy se dochoval pouze na vjezdu z Kletečné. Na protější straně hráze zůstal z nápisu zachován pouze letopočet,“ dodává k exteriéru Blanka Černá.

Vodní nádrž Sedlice je podle vyjádření památkářů historicky významná část technické stavby vodního díla na řece Želivce z let 1921 – 1928. „Silniční kamenný most vysoké estetické hodnoty tyčící se nad přelivem hráze byl postavený v roce 1927 a je cenným dokladem industriální mostní architektury počátku 20. století. Na dobu výstavby hráze přehrady i mostu je nezvyklé použití kamenného materiálu, který v té době již byl všude běžně nahrazovaný železobetonem,“ dodává Černá.

Nebezpečné sinice 

Jak již zaznělo, Sedlice se část roku využívá k rekreačním účelům, i když nyní má nekvalitní vodu. Kvůli masivnímu výskytu sinic zde krajští hygienici ve čtvrtek 24. srpna vydali zákaz koupání. Podle provedených rozborů tamní voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. „Vlivem velkého horka v posledních dvou týdnech došlo v některých lokalitách k  namnožení sinic a chlorofylu-a. Kvalita vody se velmi rychle zhoršila ve vodní nádrži Sedlice a zjištěné masivní množství sinic překročilo hygienické limity. Pro koupající se osoby zde hrozí akutní poškození zdraví. Krajská hygienická stanice Vysočiny (KHSV) proto vydává zákaz koupání v této vodní nádrži,“ vysvětluje aktuální stav Milan Brychta, ředitel Odboru hygieny obecné a komunální KHSV.

Ještě vloni se na Sedlici příležitostně chodila koupat rodina Jany Sobotkové. „Máme poblíž blízkou rodinu, koupání zde bylo vždy pěkné, i když, co si pamatuju, tu nikdy nebyla křišťálově průhledná voda. Letos nám to zatím nevyšlo, a jak vidím ten zákaz, tak už ani nevyjde. Snad to bude příští rok s těmi sinicemi lepší. Mám radši přírodní koupaliště, rybníky a tak, než tu chemii v bazénech,“ sdělila redakci Jihlavské Drbny Jana Sobotková.

Kvalitu vody v koupacích vodách na Vysočině je možné až do konce sezóny sledovat na webových stránkách KHSV.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková | Zdroj Národní památkový ústav, kudyznudy.cz, wikipedia, Krajská hygienická stanice Vysočiny

Štítky nádrž, voda, vodní, dílo, Sedlice, Želivka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Podívejte se na stoletou nádrž Sedlice. Její hráz je od roku 2012 kulturní památkou ČR | Pelhřimovsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.