Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Konec jihlavské pekárny Lapek. Řada lidí přijde o práci, o osudu prodejen se teď jedná

Na redakci Jihlavské Drbny se obrátil jeden ze čtenářů s informací o ukončení provozu největší pekárny na Vysočině, jež sídlí v Jihlavě – společnosti Lapek, a.s. To nám dnes po obědě potvrdil předseda představenstva společnosti Tomáš Křemen.

Obchodní společnost Lapek, s.r.o., vznikla v r. 1991 za účelem privatizace s.p. Jihlavské pekárny, které převzala k 1.1.1994. Společnost zaměstnává přes 200 pracovníků a zabývá se hlavně pekařskou a cukrářskou výrobou a maloobchodním prodejem potravin.

V současnosti vyrábí přes 180 druhů výrobků. Každý den dodává svým zákazníkům 15 druhů chleba a 20 druhů běžného pečiva (rohlíky, housky, bagety atd.). Dále 35 druhů jemného pečiva a široký sortiment cukrářských výrobků, například zákusky a čajové pečivo. 

Zdroj: Lapek, a.s.

Upřesnil, že k 31.12.2024 společnost Lapek, a.s., ukončí svoji činnost v oboru pekařství, cukrářství a lahůdkářství. Důvody jsou ekonomické. „Akcionáři společnosti se na poslední valné hromadě jednomyslně usnesli, že společnost již v oboru potravinářství (pekařství, cukrářství, lahůdkářství) dále podnikat nebude z důvodu záporné rentability, velmi komplikované situaci na trhu a neustále narůstajícím mzdovým prostředkům vlivem navyšování minimální mzdy,“ vysvětlil Tomáš Křemen s tím, že ve společnosti, která sídlí v Žižkově ulici v Jihlavě, je aktuálně zaměstnáno kolem 220 lidí.

Režim hromadného propouštění 

Dodal, že část z nich přejde pod nového zaměstnavatele, ostatní budou propuštěni z důvodu zrušení části zaměstnavatele v režimu hromadného propouštění dle §62 zákoníku práce.

Společnost jako taková ale neskončí, podle Křemena bude od roku 2025 existovat dál se stejnou vlastnickou strukturou jako doposud.

Devětatřicet prodejních míst 

Jihlavská společnost ve 22 obcích na Vysočině provozuje pojízdnou prodejnu. Firma, která peče pečivo a vyrábí lahůdky od roku 1952, v současné době provozuje 39 prodejních míst. „Některá prodejní místa jsou v současné chvíli předmětem jednání s ostatními obchodními partnery na trhu," zmínil Křemen.

Konkrétně jde o prodejny pečiva, prodejny potravin a cukrárny s kavárnou. Jedním z prodejních míst je třeba i bufet na jihlavském autobusovém nádraží. Prodejnu mají například v obci Růžená na Jihlavsku. Do ní lidé chodí nakupovat každý všední den. Jak dnes zjistila redakce Jihlavské Drbny, o konci společnosti Lapek nemá vedení obce zatím žádné informace. Stejně jsou na tom i v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kam do místní části Spělov zajíždí pojízdná prodejna. „Pojízdnou prodejnu tu máme dvakrát týdně,“ sdělila místostarostka Dolní Cerekve Alena Houčková.

„Dozvěděla jsem se to odpoledne z médií." 

Ve stejném duchu se vyjádřila i starostka Rohozné na Jihlavsku Štěpánka Šteflová, i zde Lapek provozuje prodejnu potravin. O konci společnosti jsem se dozvěděla dnes odpoledne z médií," řekla Drbně Štěpánka Šteflová. 

„Firma špatně hospodaří." 

Na redakci Jihlavské Drbny se obrátila žena, která ve firmě pracuje dvanáct let. Přála si zůstat v anonymitě. „Důvody, proč firma končí, mě opravdu nadzvedly ze židle. K tomu se nedá nic dodat. Za roky do ničeho neinvestují, třeba ve vesnických prodejnách se takzvaně zastavil čas. Za roky, co tady jsem, nám vůbec nezvyšovali mzdu. Jen o to, jak se zvyšovala minimální mzda. Nedostávali jsme žádné prémie, třeba ani příspěvek na Vánoce, nic. Akorát jsme dostávali mazance a vánočky. To byl náš 13. a 14. plat," svěřila svou zkušenost jedna ze zaměstnankyň. Myslí si, že firma špatně hospodaří. „Třeba holky v jedné z prodejen chtěly nové lednice a nedostaly je. Do ničeho se neinvestuje. A co bude s lidmi, kteří jsou závislí na pojízdných prodejnách?" zamyslela se žena. 

Co bude s volnými prostory? 

Sídlo společnosti nelze při příjezdu do Jihlavy ve směru od Pelhřimova přehlédnout. Slané a sladké pečivo a ostatní výrobky se vyrábí v areálu, jemuž dominuje vysoká budova. Je tedy otázkou, co bude s prostory po ukončení provozu. „Společnost Lapek, a.s. se dále bude věnovat pronájmu těchto uvolněných prostor. Konkrétní nabídky k pronájmu budou teprve probíhat v následujících týdnech,“ dodal závěrem Tomáš Křemen.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky pekárna, provoz, ukončení, výpověď, Lapek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec jihlavské pekárny Lapek. Řada lidí přijde o práci, o osudu prodejen se teď jedná | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.