Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Samice rysa z jihlavské zoo je už déle než rok na útěku, což je rekord. Nikdo neví, co se s ní stalo

Samice rysa, která utekla z jihlavské zoologické zahrady koncem předloňského roku, se stále nevrátila zpět. Stopy navíc zmizely a tak se aktuálně neví, jestli ještě žije.

„Zprávy už nemáme. Nevíme, jestli se samice sebrala a šla lovit jinam. Kdyby jí srazilo auto, to bychom se asi dozvěděli, řidič by se domáhal škody. Jestli je někde přibitá na klubovně, s tím by se nikdo nechlubil,“ uvažoval nahlas ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák.

„Samice rysa je zvíře z naší přírody, není pro ní problém zima a umí si sehnat potravu. Přirozené predátory kromě člověka v podstatě nemá.“
Simona Kubičková, Zoo Jihlava

Jak však připomněl, zvíře bylo schopné ve volné přírodě přežívat. V místech, kde se samice rysa pohybovala, se nacházely stržené kusy srnčího. „Říkali jsme, že je dobré, že máme certifikát, že je to rys karpatský, jeho případná reprodukce by byla spíše žádoucí. Ale vzhledem k urbanizaci krajiny tu rys nemá moc klidu a prostoru k nerušenému životu,“ vysvětlil Vašák.

Zvíře se dostalo na svobodu při čištění výběhu, když vylezlo na větev a ta se ulomila. Následně se pohybovala do třiceti kilometrů od Jihlavy, v létě ale informace o jejím výskytu ustaly, termokamery totiž v létě nepracují tak spolehlivě jako v chladnějších měsících.

Tak dlouho jako samice rysa ještě žádné zvíře ze Zoo Jihlava na útěku nebylo. Předchozí maximum bylo několik dní u nosála nebo pandy červené. „Samice rysa je zvíře z naší přírody, není pro ní problém zima a umí si sehnat potravu. Přirozené predátory kromě člověka v podstatě nemá,“ vysvětlila Simona Kubičková z marktingu zoologické zahrady.

Předloni v létě utekly zebry, což byla velká událost, po sociálních sítích se šířilo například video, jak zvířata běží po dálničním přivaděči. Nakonec se je podařilo rychle dostat zpět. Před mnoha lety se dostali ven i medvědi malajští, kteří tehdy měli nový výběh.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Zoologická zahrada Jihlava, zoo, samice rysa, útěk, Jan Vašák, zebra, medvěd malajský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samice rysa z jihlavské zoo je už déle než rok na útěku, což je rekord. Nikdo neví, co se s ní stalo | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.