Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výšlap na horu u Hodic nalákal davy lidí. Všechny překvapil nalezený nebezpečný odpad, hledá se pachatel

Opět s velkým zájmem se setkal již tradiční dopolední výšlap na Jelení horu nebo také Jelenici, jež najdeme u Hodic na Jihlavsku. Koná se vždy na Silvestra. Jeho účastníky překvapil odpad na polní cestě. Šlo o starou eternitovou střešní krytinu. Jeho anonymní původce dostal možnost napravit své nezodpovědné jednání.

Stovky účastníků 

Jedenáctý ročník tradičního výšlapu na kopec o nadmořské výšce 653 metrů nad mořem si nenechaly ujít stovky účastníků. Na trase dlouhé necelé tři kilometry musí každý překonat převýšení přibližně sto metrů.

„Rozbahněnou cestou jsme na vrchol dojeli i s vybavením pro vytvoření zázemí stánků s občerstvením a potravinami. Pro účastníky jsme připravili teplé alkoholické i nealkoholické nápoje, polévku a buřty, které si mohli všichni opéci na rozdělaném ohni,“ uvedl František Kodys, velitel Sboru dobrovolných hasičů v Hodicích.

Nepříjemné překvapení čekalo na účastníky na polní cestě pod Čertovkou. V jednom úseku byl na cestě rozložený odpad v podobě staré eternitové střešní krytiny. Ta je tvořená 90 procenty cementové směsi a deseti procent azbestových vláken. A právě azbestová složka materiálu určuje tento odpad do kategorie nebezpečný. „Obec Hodice neprovozuje sběrný dvůr, kde je možné ukládat nebezpečné odpady. S jeho likvidací je třeba se obrátit na nějakou odbornou firmu,“ uvedl Josef Bakaj, starosta obce Hodice.

Odpad s obsahem azbestu je možné také uložit na skládce odpadů v Jihlavě - Henčově. Podle aktuálního ceníku je výše poplatku za uložení jedné tuny odpadu s obsahem azbestu necelé čtyři tisíce korun.

Likvidace za pomoci odborné firmy 

Obec Hodice vydala výzvu, ve které vyzývá původce nesprávně uloženého materiálu k jeho odstranění. „Velmi naléhavě vyzýváme toho, kdo desky obsahující karcinogenní azbest do cesty vyvezl, aby je naložil a zlikvidoval za pomoci odborné firmy. V případě, že se tak nestane, podáme podnět k prošetření případu a nebezpečné desky budeme nuceni zlikvidovat na náklady obce,“ uvádí se ve výzvě obce.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto SDH Hodice, Obec Hodice

Štítky výšlap, tradice, oslava, Silvestr, Jelení Hora, Hodice, odpad, eternit

Výšlap na horu u Hodic nalákal davy lidí. Všechny překvapil nalezený nebezpečný odpad, hledá se pachatel | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.