Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

FOTO: Sportovní stadion Sokola v Telči prošel celkovou rekonstrukcí

Sportovní kluby v Telči mají za sebou dlouhou historii. Po téměř sedmdesáti letech od poslední přestavby prošel Sportovní stadion v Telči rekonstrukcí. Investici pokryly dotace. Opravená sportoviště mohou znovu sloužit školám, sportovním organizacím, ale i veřejnosti.

Zpět do 20. století 

V roce 1920 byl založen Sportovní klub Telč, který měl tři oddíly, kopanou, lehkou atletiku a ženskou házenou. V roce 1922 byl položen základní kámen budovy Sokolovny, která sloužila sportovcům od roku 1924.

Před druhou světovou válkou bylo pod Sokolovnou travnaté hřiště, o třetinu menší, oproti nynějšímu, mělo svažitý terén a nerovný povrch. Se svolením fotbalistů si lehkoatletický oddíl na hřišti upravil dráhu pro běh na šedesát a dvě stě metrů. Po válce se začala upravovat a zvětšovat plocha hřiště. Došlo k vykoupení části zahrad, s nimiž hřiště v dolní části sousedí. Na tom měl největší zásluhy profesor Ferdinand Mazal.

Pro lehkou atletiku byla v roce 1955 svépomocí vybudována eliptická dráha o délce 345,3 metrů a šířce pět metrů. Ovál o délce 400 metrů se do daného prostoru nevešel. Dráha byla tehdy vyštěrkována, urovnána škvárou, udusaná pískem a povrch byl opatřen tenkou vrstvou antuky. Kolem celé dráhy byla vystavěna podezdívka a postaveno široké schodiště. Vyzdívka stupňů tribuny kolem schodiště se dostavovala později, a postupně. Právě stáří vybudovaných sportovišť a jejich špatný technický stav vedl k rekonstrukci stadionu, která probíhala od 15. března do konce srpna tohoto roku.

Ladislav Mezera, fotbalista SK Telč (40. léta 20. století), foto: Marie Hajnová 

„Důvodem rekonstrukce byla snaha zkvalitnit sportovní areál, který je hojně využíván jak ze strany škol, spolků, tak i širší veřejností. Areál byl ve špatném technickém stavu, starý škvárový atletický ovál, kamenné tribuny se rozpadaly, staré asfaltové víceúčelové hřiště, chybějící zavlažování fotbalové hřiště a podobně,“ uvedl k důvodům rekonstrukce Vladimír Švec, vedoucí Odboru investic městského úřadu v Telči. 

Projekt rekonstrukce sportovního stadionu vypracovala společnost Architekti A90 z Brna. Za dokumentaci pro společné územní a stavební řízení zaplatilo město Telč téměř 267 tisíc korun včetně DPH. Dokumentace potřebná pro provedení stavby vyšla městskou pokladnu včetně DPH na necelých dvě stě tisíc korun 

Generálním dodavatelem stavby byla společnost TUBEKO SPORT z Rynholce. „Fotbalové hřiště nemělo vyřešenou závlahu, proto vybudování jeho závlahového systému bylo nutností. Součástí technologie jsou retenční nádrže na vodu, které pro závlahu travnaté plochy, zadržují dešťovou vodu. Běžecký ovál má nový povrch, s barevným rozdělením běžeckých drah,“ uvedl k rekonstrukci Ivan Šretter, jednatel dodavatelské firmy.

Osmnáct milionů korun 

Investorem stavby byla Tělocvičná jednota Sokol Telč, která areál vlastní. Rekonstrukce stadionu stála osmnáct milionů korun a financována byla ze sedmdesáti procent dotací Národní sportovní agentury a třicet procent činila dotace Města Telč.

Tělocvičná Jednota má velice dlouhou tradici, vznikla v roce 1872 po povolení CK hejtmanstvím v Dačicích, nejprve jako spolek „Tělocvičná a hasičská jednota Sokol-hasič“. Tak se řadí k nejstarším tělocvičným spolkům v Čechách i na Moravě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ladislav Vlasák, Marie Hajnová

Štítky stadion, sport, rekonstrukce, investice, historie, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Sportovní stadion Sokola v Telči prošel celkovou rekonstrukcí | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.